Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент Еманюел Макрон ще представи предложенията си за реформи на ЕС

Еманюел Макрон
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон ще обяви в Сорбоната предложенията си за реформи на Европейския съюз и еврозоната. Реализацията им обаче е под въпрос заради липсата на сигурност около бъдещата управляваща коалиция в Германия и успеха на реформите на вътрешния френски трудов пазар.


Речта на президента веднага след изборите в Германия е внимателно обмислен ход, както признават пред медиите източници от Елисейския дворец. Според тях това е опит за косвено влияние на Париж при сформирането на бъдеща управляваща коалиция след преизбирането на канцлера Меркел, но в по-нестабилна позиция. 


Въпреки афишираното приятелство и готовност за действие за Европа пред френско-германската двойка стоят куп предизвикателства на фона на европейските разделения, а първите реформистки мерки на Макрон драстично смъкнаха рейтинга му. Ако през последните дни проучванията показват леко покачване на популярността на френския президент, те същевременно свидетелстват за задълбочаване на разрива между управляващия елит и масите. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени