Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Таня Михайлова: Програмата "Младежи в риск" показа изключително добри резултати

Снимка: БГНЕС


Повече от 40 ромски образователни медиатори и над 200 учители за работа в мултикултурна среда са обучени по програмата "Младежи в риск" на стойност над 10 милиона евро. По нея са изградени 4 младежки центъра в Стара Загора, Пловдив, Мездра и в община "Средец" в столицата. Финансирани са 11 проекта в различни общини в страната, където е работено със социално слаби семейства. 

Заместник министърът на образованието Таня Михайлова коментира: Проект, който говори не просто за интеграция, а всъщност показва, че интеграцията може да бъде ефективна  - изключително добри резултати.

Ролята на медиацията е много важна, когато говорим за интеграция, отбеляза още Михайлова, допълвайки:


Медиаторите са свързващото звено между хората, които имат нужда от подкрепа и институциите, където трябва да се осъществи обучението -  тоест да се интегрират в обществото по най-бързия начин, по най-ефективния начин, така че не само да стигнат до училище или до детската градина, а да намерят своето място и да видят колко е важно още от съвсем ранна възраст да бъдат при нас.

Много важна е работата със социалните работници, защото нито една социална политика няма как да се случи само от една страна  - тоест тук вече водеща е тяхната роля, отбеляза още заместник-министърът.

Повече по темата ще научите от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!