Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов дух и нов начин на работа в симфоничния оркестър на БНР

Момент от репетицията на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Марк Кадин в Първо студио. На пианото – Алексей Володин.
Снимка: Кирчо Стоичков

Утре вечер от 19.30 часа в столичната зала „България“ е първият от общо 14 концерта в афиша за сезона на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на руския маестро Марк Кадин. За него музикалният редактор в националното радио Ирена Гъделева казва, че е един от диригентите, с които симфоничният оркестър на радиото като че ли работи най-добре и с особен респект и с които има дългогодишна творческа връзка, като е изнасял запомнящи се концерти. Според Гъделева новият главен диригент е изпълнил почти непосилната задача да състави новия сезон на радиооркестъра за броени седмици, като е успял да го е направи многообразен и изпълнен с интересни предизвикателства.

Генералният директор на БНР Александър Велев подчерта приноса на всички предишни диригенти за изграждането на високото равнище на формацията и подчерта:

С привличането на Марк Кадин смятам, че ние привлякохме един високоуважаван специалист и професионалист, който да внесе един нов дух и нов начин на работа в симфоничния оркестър.

Велев отбеляза като съществен факта, че за първи път в България симфоничен оркестър има главен диригент от чужбина, който ще живее и работи в България.


Марк КадинНа днешната пресконференция маестро Кадин сподели, че стремежът му е винаги да прави изкуството си достъпно за широк кръг публика:

Винаги се старая да подготвям програмите си и да правя сезоните си така, че да може максимален брой хора да ги посетят. Защото в крайна сметка един симфоничен оркестър е общност, която работи за публиката, а не някаква секта, която работи само за себе си. Затова ви гарантирам, че всеки солист, който ще дойде при нас, ще е голяма фигура., обеща Кадин и даде пример с името на пианиста на световно ниво Алексей Володин, който ще участва в откриването на сезона.

Цялото интервю с новия главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин можете да чуете тази вечер по Програма „Хоризонт“ в предаването „Алегро виваче“, а пълния запис на репортажа на Ирена Гъделева от пресконференцията – от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени