Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известно влошаване на потребителското доверие в САЩ след ураганите "Харви" и "Ирма"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Проучване на компанията Conference Board отчете малко по-силно от очакваното влошаване на доверието на потребителите в САЩ през септември, отчасти в резултат на ураганите "Харви" и "Ирма", но повечето американци остават доста оптимистично настроени относно състоянието на водещата световна икономика.

Индексът на потребителското доверие се понижи през септември до 119,8 пункта от 120,4 пункта през август (низходяща ревизия от предишна оценка за индекса на ниво от 122,0 пункта), докато осреднената прогноза на финансовите пазари беше за негово по-скромно понижение до 120,0 пункта. Въпреки това индексът, определящ доверие на американците в икономиката на САЩ, остава недалеч от неговия близо 17-годишен връх от 124,9 пункта, достигнат през март.

Индексът, измерващ текущата оценка на американските потребители за икономическите условия в страната, се понижи до 146,1 от 151,2 пункта месец по-рано, докато индексът на бъдещите потребителски очаквания за икономическата активност през следващите шест месеца се влоши до 102,2 пункта от 104,0 пункта през август.

Потребителското доверие се понижи слабо през септември след известно негово подобрение през август. Доверието на потребителите в Тексас и Флорида обаче отбеляза по-рязко влошаване, тъй като тези два щата бяха най-сериозно засегнати от ураганите "Харви" и "Ирма". Въпреки слабото общо намаляване на доверието, оценката на американците за текущите икономически условия остава доста благоприятна, а техните очаквания в краткосрочен план предполагат, че икономиката ще продължава да се разширява с текущото си темпо, посочи Лин Франко, която е директор на проучването на Conference Board.

Процентът на потребителите, които определят като "добри" настоящите бизнес условия се понижи през септември до 33,9% от 34,5% месец по-рано, докато процентът на американците, определящи бизнес условията като "лоши", нарасна от 13,2% до 13,8%.

Индексът на компанията Conference Board, отчитащ като "трудно" намирането на работа в САЩ, се понижи слабо до 18,1 от 18,4 пункта, но и този, определящ наличието на работни места като "изобилно", се понижи до 32,6 от 34,4 пункта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени