Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коя е "Кръстовата планина"

Снимка: БГНЕС


Една забележителна книга, която представя мащабния краеведски труд на Костадин Глушков, посветен на Родопите, вече е на книжния пазар.  Тя се нарича "Кръстовата планина" и излиза с подкрепата на община Чепеларе и Българския съюз за защита на Родопите. И това не е случайно, защото Чепеларе  на два пъти е административен център на Рупчос -  сърцето на Кръстовата планина -  през смутното кърджалийско време и началото на Възраждането, както и след Освобождението, така започва прелюдията  към тази книга, която съдържа изключително ценни и важни факти, документи, предания, притчи, свързани не само с Родопа планина, но с цяла България - в нея са описани и снимани подробности за параклиси и църкви, дарители и отделни села, където са се случвали знаменателни събития, разказани са интересни истории за родопски разбойници и за хора благородни, които са помагали на този район.


Авторът, който  гостува студиото на "Хоризонт", разказа:

Започнах я с намерение да проследя историята на християнството в този район на Родопите  - Рупчос, който е ограничен географски на изток от Кръстова гора, на запад до река Въча, на юг е границата с Гърция -  масивът Перелик и на север е северната яка на планината. В книгата съм включил 44 селища, които в момента съществуват или имитират съществуване там, защото в голяма степен са обезлюдени.

Започнах я като история на християнството, описвайки храмовете и параклисите, след това увлечен, слава Богу, от интересната тема, се задълбах в историите на селищата. На няколко места съм стигал до този пласт, който се нарича траки и тракийско присъствие, който се оказа много полезен и който е много важен за нас, защото в крайна сметка ние сме потомци на траките. И културата, която те са оставили в Родопите, тепърва ще има още да се разкрива.

Заедно с това обаче се намеси още една тема  - развивайки в исторически план историите на селищата, намеси се темата за нашествието на исляма в края на 14 век, който тогава започва своята битка с кръста, която продължава до днес....

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени