Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия разреши на жените в кралството да шофират

| обновено на 27.09.17 в 11:53
Снимка: БТА

Кралят на Саудитска Арабия Салман издаде указ, с който разрешава на жените в кралството си да управляват автомобили. В него се посочва изрично, че мнозинството в Съвета на висшите богослови е одобрило мярката и тя съответства на стандартите на Шариата.

Заповедта на крал Салман е част от усилията на властите в Рияд за модернизация чрез откриване на повече сфери от обществения живот за жените. Представителите на нежния пол все още са представлявани в администрацията и съда от мъже-попечители.

Разрешението беше приветствано от Съединените щати. Пред журналисти, говорителят на американския държавен департамент Хедър Науърт определи стъпката като "много позитивен знак".

Много сме щастливи от това да чуем, че вече жените в Саудитска Арабия ще могат да шофират. Разбира се, ние тук - в Съединените щати го приветстваме.  Смятам, че това е голяма крачка в правилната посока за тази страна,
заяви Науърт.

Саудитска Арабия е единствената държава в света, в която жените нямат право да управляват автомобил. Според кралския указ, това трябва да се промени най-късно до юни 2018 година. За целта ще бъде сформиран министерски орган, който да даде препоръки в тази насока до месец, пише още в заповедта.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна