Eмисия новини
от 20.00 часа

Масуд Барзани призова Багдад към диалог

| обновено на 27.09.17 в 05:06
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерът на кюрдите в Ирак Масуд Барзани призова светът да уважи волята на милиони хора, които са гласували за независимост в референдум в автономния Иракски Кюрдистан, предаде Ройтерс.

Барзани изрази и задоволство, че положителният вот е победил на референдума:

Народе на Кюрдистан, вие не позволихте на никой да ви пречупи! Вие казахте "да" на независимостта и "не" на химическите атаки и геноцида! Това е началото на нова ера - това е победа за цял Кюрдистан!

Барзани отправи и призив към правителството в Багдад вместо да заплашва кюрдите, да влезе в сериозен диалог с тях.

Ние може би ще срещнем трудности, но съм убеден, че бъдещето ни ще бъде светло, добави лидерът на кюрдите в Ирак.

Междувременно иракският премиер Хайдар ал Абади се разпореди до 72 часа автономните кюрдски власти да предадат контрола върху двете си летища - в Ербил и Сюлеймания. В противен случай Багдад ще забрани всички полети от и до Иракски Кюрдистан. Абади заяви, че използването на референдума като основа за бъдещи преговори е недопустимо.

Правителството в Ирак няма да признае за легитимни резултатите от кюрдския референдум, тъй като е в нарушение на конституцията, информира Саад ал Хадити, говорител на иракския премиер:

Нашата позиция относно кюрдския референдум е твърда и ясна. Ние се противопоставяме на референдума, защото не съответства на Конституцията -  няма правна основа, липсва и легитимност. Няма и сила, която да обвърже правителство в Багдад с този незаконен вот. Никога няма да признаем резултата от референдума.

Саад ал Хадити обясни, че правителството на Багдад ще предприеме нови законови мерки, засягащи надзора върху вноса и износа на горива. По-рано турският президент заплаши да блокира достъпа на иракските кюрди до храна и да затегне петролните им кранчета. Реджеп Ердоган не изключи дори война.

Още от

Най-четени