Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенски учен изобрети нова технология за производство на по-полезен кашкавал

Младият плевенски учен д-р Димитър Димитров изобрети нова технология за производство на нов вид кашкавал. Откритието вече е привлякло вниманието на научните среди в Европа. Надеждата на учения е и производителите да се поинтересуват от новия кашкавал, който е изключително полезен за спортуващите. Обработката е по-щадяща за състава на млякото и запазва в по-голяма степен хранителния състав в него.

Визуално и вкусово новият кашкавал не се различава от традиционния, но съдържа повече белтък и млечни мазнини. Повишени са хранителният състав и биологичният потенциал. Микроорганизмите също са повече, а при разграждането на продукта се получават повече аминокиселини. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени