Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антихрист като аудиомистерия

БНР Новини
фотоколаж: Даниела Манолова

Радиоверсията в две части, направена по Антихрист от Емилиян Станев можете да чуете в две последователни недели.
Фокусиран върху темата за бремето на познанието, още в 70-те години на 20 век, когато излиза, този исторически роман получава оценката „нов тип исторически роман” заради сполучливото съчетание на художник - повествовател и проникновен психолог и философ в лицето на един зрял и внимателен автор.

Събуждам се сутрин след тежък сън, вслушвам се в себе си и питам душата:
- Що ти е сега, скитнице небесна и поднебесна?
А тя се смее като дете след плач и пак чака, жадна за нови страдания.

Пътят на нещастните в стремежа към щастие прави това произведение интересно и провокативно не само като реставрация на една отдалечена и трагично оцветена историческа епоха - времето на цар Иван Александър, но и като задълбочено изследване на индивидуалния духовен и емоционален свят. Повествователната техника на житиеписането, на свидетелското показание за другите и за себе си помогна на Анастасия Събева и Асен Аврамов, създателите на "Антихрист" като радиомистерия в две части, да проследят по радиото и за радиото една история на фона на много истории и всичко това в мащаба, приказността и тайнството на средновековната мистерия. Принципът В очакване на чудото, характерен за жанра, оживя в куп новаторски фонични решения и експерименти чрез тълкуването и въображението на автора на музиката и саунддизайна Асен Аврамов и звукорежисьорите Живко Марев и Калин Николов.

В продукцията на Радиотеатъра участват: Васил Дуев, Валентин Ганев, Елена Нацариду, Весела Петрова, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Красимир Василев, Елена Кабасакалова, Августина-Калина Пламенова, Велислав Павлов, Борис Луканов, Марин Янев, Даниел Пеев и Веселин Петров.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени