Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скок на европейските акции към 10-седмични върхове в резултат на подем на банковия сектор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По време на търговията европейските акции поскъпват към 10-седмични върхове благодарение на ръст на банковия сектор и на продължаващо отслабване на еврото и на британската лира спрямо долара.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,3% към 385,2 пункта, нараствайки за пета поредна сесия на търговия и е на път да приключи деня в най-високи нива от 19-и юли насам.

Подкрепа за възходящото движение оказа доброто представяне на банковия сектор в резултат на снощната реч на президента на Фед Джанет Йелън, в която тя потвърди, че централната банка на САЩ вероятно ще повиши още един път основната си лихва до края на годината. Сигналите за по-високи лихвени ставки по принцип са позитивни за банковите акции, тъй като това би допринесло за увеличаване на техните печалби. Поради това не е изненада, че днес общият европейски банков индекс нараства с 1,3% към 6-седмичен връх.

Продължаващото понижаване на еврото на валутните пазари към негово 6-седмично дъно от 1,1731 долара допринася допълнително за позитивното представяне на европейските борси, тъй като това би трябвало да подобри конкурентоспособността на компаниите от еврозоната.

Подновените очаквания, че по-късно днес президентът на САЩ Доналд Тръмп ще разкрие детайли от плановете на американската администрация за данъчни реформи също спомага за възходящото движение на акциите, търгувани на Стария континент.

Новината, че френската компания Alstom и германската Siemens са се договорили да слеят железопътния си бизнес допринася за ръст на техните акции, съответно с 5,51% и с 1,88%, оказвайки допълнително позитивно влияние върху цялата днешна търговия в Европа.

Поскъпването на акциите на Siemens спомага за нарастване на немския фондов индекс DAX с 0,5%, докато френският индекс CAC40 се повишава доста по-скромно с едва 0,17%, тъй като компанията Alstom, чиито акции удариха 6-годишен връх, не е включена в него.

Акциите на испанските банки Caixabank и Banco Sabadell, които пострадаха сериозно в последно време с оглед на предстоящия незаконен референдум за независимост на Каталуния, нарастват по време на днешната търговия съответно с 3% и с 5%, след като властите в Мадрид обявиха, че през уикенда испанската полиция ще поеме контрола над кабините за гласуване, за да осуети този вот. Тази новина допринася за нарастване с 0,5% и на общия испански фондов индекс Ibex-35.

Британският фондов индекс FTSE100 се повишава с 0,13%, нараствайки за пръв път от началото на седмицата благодарение на отслабване на паунда към 10-дневно дъно от 1,3364 щатски долара, което изглежда в подкрепа на мултинационалните компании, базирани в Лондон.

Днешното поскъпване с 0,91% на фючърсите на медта пък допринасят за нарастване на акциите на някои минно-добивни компании, като акциите на  Anglo American се повишават с 2,18%, на Rio Tinto - с 1,7% и на Antofagasta - с 1,81%. В същото време обаче понижаването на цената на златото с 0,66% се отразява негативно на златодобивни компании като Randgold Resources и Fresnillo, чиито акции спадат съответно с 1,34% и с 0,35%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени