Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Розенгрен от Фед подкрепя "редовно и постепенно" повишаване на лихвените ставки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Фед на Бостън Ерик Розенгрен подкрепи политиката на по-нататъшно повишаване на лихвите ставки, заявявайки, че това представлява форма на застраховка срещу възможността за прегряване на американската икономика.

Настоящите тенденции предполагат за наличието на икономика, която рискува да надмине това, което се счита за устойчив растеж, заяви в сряда вечерта Розенгрен по време на негова реч в Ню Йорк. Тези икономически тенденции могат да доведе до по-високи цени на активите, или до инфлация, която да надвиши значително целевото ниво на Фед от 2 на сто, предупреди той.

Стъпките в посока намаляване на вероятността за подобен резултат изглеждат препоръчителни - с други думи, изглеждат като застраховка. В резултат на това моето мнение е, че е подходящо редовното и постепенно затягане на паричната и лихвена политика, допълни Розенгрен.

Неговото изказва е факт само ден, след като председателят на Фед Джанет Йелн заяви, че централната банка възнамерява да продължи да повишава постепенно лихвените проценти, въпреки че инфлацията през настоящата година е относително слаба. Трябва да се има предвид, че тя има подкрепата на повечето висши служители на централната банка, включително и на Ерик Розенгрен.

Шефът на Фед на Бостън също така каза, че неотдавнашната инфлационна слабост изглежда по-скоро "преходна", въпреки че това може да не бъде толкова очевидно поне до следващата пролет, когато еднократните инфлационни колебания отпаднат от годишните осреднени стойности на потребителските цени.

За разлика от това, спадът в нивото на безработицата изглежда устойчив и трябва да доведе с течение на времето до по-високи заплати и респективно цени, смята Розенгрен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна