Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъж е отровил бебешки храни в супермаркети в Германия, изнудва за пари

| обновено на 28.09.17 в 18:08
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Неидентифициран засега мъж е сложил отрова в бебешка храна в най-големите вериги за храна и бебешки стоки в Германия. Той настоява да получи 10 милиона евро, за да спре. Мъжът е пратил заплашително писмо до полицията и Централата за защита на потребителите в Баден-Вюртемберг. В него се казва, че под риск са всички големи супери в цяла Европа.

Писмото е получено още на 16 септември с твърдение, че отровата вече е в храната по складовете и в конкретен магазин във Фридрихсхафен. Отровени са поне 20 вида бебешки храни, твърди изнудвачът или изнудвачите. Полицията незабавно е иззела всички бурканчета с бебешка храна от магазина и действително в пет от тях е открила силна смъртоносна отрова, съобщи Уве Щюрмер от полицията в Констанц:

Става дума за изключително сериозен случай и безскрупулен престъпник, който планира смъртта на хора. Не можем да назовем конкретни марки, проявете разбиране към това. Работим под високо напрежение. Над 220 следователи са заети с него, без да броим всички анализатори, медици и надрегионални инспектори. При откритите отрови в бурканчетата става дума за отрова от групата на гликолите. Намерени са, както вече съобщихме, в магазини във Фридрихсхафен, но има следи и към Австрия, цяла южна Германия, а заплахата е към магазините в цяла Германия и цяла Европа, зяви Щюрмер.
Марките на храните не се споменават, за да не се насочва вниманието на хората към едни продукти, а да се пропускат други. Не знаем какви са следващите стъпки на престъпника, затова трябва повишено внимание към всички бебешки храни, обясни Петра Мок от Министерството за защита на потребителите на Баден-Вюртемберг. 
Призоваваме клиентите да внимават при покупката на бурканчета дали те са манипулирани. Нормално капачките трябва да са леко извити навътре заради вакуума и при отваряне да издават звук.
Полицията разпространи снимки и видео на заподозрян за изнудването мъж. Той е на около 50 години, слаб, нисък и носи очила. Властите призоваха всеки, който го разпознае, да се обади незабавно в полицията. 
Изнудвачът е дал срок да получи парите до тази събота. В противен случай изнудвачът е заявил, че ще бъде сложена отрова в детските храни в магазините на големите германски вериги в цялата страна и в Европа.
Полицията отказа да съобщи за кои вериги става дума, но вестник „Билд“ написа, че сред тях са „Лидъл“, „ДМ“, „Едека“, „Росман“, „Реве“, „Алди“.
Престъпникът не е уточнил кои марки смята да отрови. Според Щюрмер предупреждението не може да се ограничи само до бебешки храни.

Още по темата чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!