Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крими писатели излизат на светло в „Перото“ с крими уикенд „София Ноар“

Снимка: newportal.com.ua

На 30 септември и 1 октомври от 16:00 часа в Литературен клуб „Перото“ български криминални писатели, обединени в клуб „Саламандър“ ще се срещнат с почитателите на „черния жанр”.

Хората, които смело „натискат копчетата на живота и смъртта“ ще представят крими лаборатория, ще коментират измеренията на страха и горещата тема за отвличанията, пресъздадени в литературата. Публиката ще може да разговаря за всичко това с писателите Бойко Беленски, Весела Люцканова, Боряна Дукова, Кънчо Кожухаров, Андрея Илиев, Тео Буковски, Мариана Кирова и др.

Криминалистиката е около нас и живеем в някакъв полудял, престъпен свят и на всяка крачка се сблъскваме с престъпления, и това действа страшно депресиращо на хората, а стремежът на писателя криминалист е като разгадаема загадка да подскаже на хората какви са опасностите, с които може да се сблъска – може да стане съвсем невинна жертва на нападение, на обир и дори на убийство, каза в „Хоризонт до обед“ писателят Весела Люцканова.

Криминалният жанр е един от най-глобализираните жанрове и въпреки това е жанр, който е слабо изследван. Идеята да се създаде криминален уикенд е, за да се срещаме хората, които пишем в този жанр с тези, които го четат. Това е най-важното за нас – да видим нашите читатели, да видим техните впечатления, мнения, затова сме се постарали да е една програма, в която ще се говори по сериозни теми, ще се отвори и кухнята за това как се прави, как се майстори един криминален роман, ще чуем мнения на литературни критици, каза в интервю Боряна Дукова.

Подробностите можете да чуете в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна