Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Народният театър „Иван Вазов“ открива сезона тази вечер с пиеса на Горки

4
Снимка: Божидар Марков
Народният театър „Иван Вазов“ открива сезона с премиерата на пиесата на Горки „Чудаци“. С нея трупата ще отбележи и 150-ата годишнина от рождението на руския класик.
Режисьор на спектакъла е проф. Красимир Спасов, който я поставя на камерната сцена под името „Чаровно лято с неизбежните му там неприятности”.

„Чудаци” е осмата поред пиеса на Максим Горки и е сред най-малко познатите. След огромния успех на първите две – „Еснафи” (1901 г.) и „На дъното” (1902 г.), поставени на сцената на Московския художествен театър, той задълго остава омагьосан от театъра и невероятната възможност чрез сцената и актьорите да изкаже мислите си, да изрази протестите си, да види живи своите герои. Привлечен към театъра от А. П. Чехов, в ранната си драматургия Горки върви по следите на своя литературен кумир, като се отказва от сложната интрига, от необичайните ситуации, от ефектните стълкновения, а конфликтите зреят в ежедневното течение на живота.

В своите „Чудаци” Максим Горки поставя проблема за изменчивата природа на човешките чувства в непрестанно променящите се емоционални и житейски ситуации, в които човекът попада.
В ролите влизат Дарин Ангелов, Илиана Коджабашева, Марин Янев, Пламен Димов, Параскева Джукелова, Добринка Станкова, София Бобчева, Христо Терзиев, Сава Драгунчев и Цветомира Даскалова.
Чуйте какво разказа пред Радио София за своя прочит на „Чудаци“ режисьорът проф. Красимир Спасов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени