Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще се състои последният голям митинг на привържениците на независимостта на Каталуния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес ще се състои последният голям митинг на привържениците на независимостта на Каталуния преди референдума по въпроса в неделя. На заседание по този повод, в Мадрид се събира испанското правителство, тъй като то смята допитването за противоконституционно, а испанското правосъдие го забрани.

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж помага на привържениците на идеята за независима Каталуния да управляват интернет сайта си. Испанският футболист от футболния клуб "Барселона" Жерар Пике каза открито в "Туитър", че подкрепя референдума. Рафаел Надал, най-известният тенисист на Испания, е на противното мнение. Други популярни личности дори подписаха манифест, озаглавен "Антидемократичната измама на 1 октомври". Сред тях е актьорът Антонио Бандерас.

Каталуния представлява близо 20 процента от Брутния вътрешен продукт на Испания, припомнят медии.

Театри, музеи, библиотеки, църковни сгради и дори старчески домове ще отворят врати за желаещите да се произнесат на референдума за независимост на Каталуния, съобщи информационна агенция Еуропа Прес. Испанските съдебни власти издадоха заповед за запечатване на всички избирателни секции в Каталуния, за да се попречи на допитването, което забранено от испанския Конституционен съд.

Мадрид препоръчва на каталунците да празнуват и публично да изразят своето мнение за суверенитета си, но без да се явяват в избирателните секции в неделя. Испанският държавен секретар по сигурността Хосе Антонио Нието заяви:

В неделя всеки може да празнува както си иска, с пикник, с демонстрации, ако искат. Всички могат публично да изразят чувствата си, но не могат да нарушават закона и всички ние трябва да се опитаме да избегнем това.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени