Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър беше създадена руска партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър беше създадена руска партия. Политическата формация, наречена “Аз, гражданинът”, си поставя мисията за “обединяване на гражданите на Кипър с модерни възгледи в една политическа партия”.

Новата партия, която вече има около 1000 членове, придоби гражданственост като “руска”, защото нейни инициатори са руски бизнесмени с кипърско гражданство. Учредителите й обаче посочват, че това е кипърска партия, която ще обединява както представители на живеещата на острова рускоезична общност, така и кипърци, много от които са учили в бившия Съветски съюз, а също и други европейски граждани. В емблемата си тя използва елементи от кипърското знаме - неговите цветове и белия гълъб.

Регистрацията на новата партия “Аз, гражданинът” бе одобрена от кипърското Министерство на вътрешните работи и се очаква в началото на следващата седмица тя официално да представи програмата си.

Идеологически новата партия на кипърската политическа сцена ще търси своето място в центъра, застъпвайки се за свобода на предприемачеството при спазване на принципите на социалната държава, стана ясно от досегашни изявления от нейните инициатори. Тя планира активно да се включи в изборите за Европейски парламент през 2019 г. Според различни оценки партията може да разчита на 20-25 000 потенциални избиратели.

Кипър и Русия имат дългогодишни добри отношения на сътрудничество. Поредна стъпка в тяхното развитие ще бъде официалната визита на кипърския президент Никос Анастасиадис в Москва от 23 до 25 октомври.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!