Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-слаб от очакваното растеж на септемврийската инфлация в еврозоната

През септември годишната инфлация в еврозоната остана на нивото от предходния месец, продължавайки да изостава далеч от целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто, показват предварителни данни на Евростат.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се повиши през септември с 1,5% спрямо година по-рано, запазвайки темпото на растеж от предходния месец, докато очакванията на финансовите пазари бяха за ускоряване на инфлация до 1,6 на сто. Въпреки че за втори пореден месец това представлява най-силно нарастване на потребителските цени от април насам, когато те се повишиха с 1,9%, инфлацията в еврозоната остава далеч под целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто.

Основен двигател за инфлацията през септември остават енергийните цени, които се повишават на годишна база с 3,9% след техен растеж с 4,0% през август, докато цените на хранителни стоки, напитките и тютюневите изделия, нарастват с 1,9% (след повишение с 1,4% през август), а тези на услугите се повишават с 1,5%, но след растеж с 1,6% през предходния месец.

В същото време растежът на основния индекс на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите изделия и на енергията) се забави до 1,1% (най-слаб растеж от юни насам) от 1,2% през август. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Днешните по-слаби данни вероятно няма да бъдат приветствани от Европейската централна банка преди нейното важно следващо заседание в края на октомври, когато се очаква тя да даде по-ясни знаци по отношение на бъдещето на програмата ѝ за "количествени улеснения" през следващата година. Солидният икономически растеж в еврозоната от началото на годината намалява необходимостта от по-нататъшна агресивна стимулираща парична политика на ЕЦБ, но липсата на по-сериозен инфлационен натиск може да постави под въпрос очакваното решение на заседанието на 26-и октомври за редуциране на месечния размер от 60 млрд. евро на покупките на еврооблигации.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени