Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Андреана Ефтимова: Няма кой знае каква разлика в речевото поведение на политиците в настоящия момент

Политическият език в началото на политическия сезон

Арман Бабикян: Формулата "Аз съм прост и вие сте прости“ бе сметната за общовалидна и работеща

Снимка: БГНЕС

Политическото говорене се поделя на два стила: т. нар. "брюкселски новоговор“ и популистко говорене. Това обясни в интервю за предаването "Хоризонт за вас" доц. Андреана Ефтимова, преподавател по медиен език и стил в СУ:

Тези стилове се изострят и се конкурират най-вече по време на политическа надпревара, когато протичат парламентарни или президентски избори. В момента ми се струва, че по-скоро са сближени тези полюси на политическото говорене, ако може изобщо да ги схванем като полюси. Няма кой знае каква разлика в речевото поведение на политиците в настоящия момент, тъй като сме в някакъв период, който по-скоро е работен период. Струва ми се, че партиите сега нямат чак такава необходимост да оразличават и речевото си поведение.

Ако има наистина промяна в езика на политиците, което наистина е спорен въпрос, по-скоро бих отнесъл това в посока на език, който е адекватен на политическите им действия. Това заяви за "Хоризонт" Арман Бабикян, специалист по политически пиар:

Има хора около политиците, които ги карат да се стремят към някаква адекватност. Тъжното е, че политическият език става все по-груб, по-просташки, по-примитивен. Някои устойчиво обясняват, че така са по-лесно разбрани. Грубо казано формулата "Аз съм прост и вие сте прости“ бе сметната за общовалидна и работеща, като все повече хора се опитват да я прилагат, смятайки, че това е изходът от всяка критична ситуация.

Цялото интервю с доц. Андреана Ефтимова и Арман Бабикян можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени