Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Радичков-внук за книгата с разкази "Шарена черга“

Снимка: Фейсбук

За първи път от повече от 20 години българският читател ще може да се срещне с добре забравената първа детска книга на българския писател Йордан Радичков, която се казва "Шарена черга“. Всички деца ще могат да се запознаят с историите, вдъхновени от детството на писателя на 30 септември от 12.30 до 14 часа в детско-юношеския отдел на столичната библиотека на площад "Славейков“ 4А. Децата ще могат да чуят историите от книгата, които ще чете за тях Цвета Дойчева. По време на представянето на "Шарена черга“ родители и деца ще могат да видят изложбата с илюстрациите на книгата, които са на художника Мария Вълкова. Изложбата е организирана съвместно с издателството, което издава книгата, и Столичната библиотека.

В интервю за предаването "Хоризонт за вас" внукът на Йордан Радичков разказа чия е идеята за издаването на "Шарена черга“:

До издаването на тази книга се стигна, след като с баща ми отново посегнахме към нея. Това е наша инициатива. Просто се потопихме в тези истории, които са наистина много нежни, малко по-различни от това, което читателите познават от "Ние, врабчетата“, но отново с характерния почерк на Радичков. Тук историите са всеобхватни. Няма нещо, което да ги обединява като живот на врабчета или живот на жаби. Тук са различни истории от селския бит, от детството на Йордан Радичков.

Цялото интервю с Йордан Радичков-внук можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна