Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До две седмици Туск трябва да представи план за реформи в ЕС

ЕС съюз ще обложи с нов данък интернет гиганти като "Фейсбук" и "Гугъл"

| обновено на 30.09.17 в 12:14
Снимка: БГНЕС

Европейските лидери са възложили на председателя на Европейския съвет Доналд Туск до две седмици да представи план за реформи в Съюза, съобщи "Дойче Веле".

Това е станало по време на неформалната среща на високо равнище в Талин.

Идеята е да бъде ускорена подготовката на готвените преобразувания в сектори като отбрана, финанси и политиката към бежанците. Планът е предложенията да бъдат обсъдени на следващата среща през октомври. 

Същевременно от изявление на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер стана ясно, че Европейският съюз ще обложи американски интернет гиганти като "Фейсбук" и "Гугъл" с нов данък, въпреки съпротивата от някои страни членки, които се страхуват, че ще загубят инвестиции в икономиките си. Юнкер каза това на европейската среща на върха в Талин за цифровите технологии:

Ние сме на мнение, че в дигиталния сектор данъците трябва да се плащат там, където се дължат, без значение дали са онлайн или офлайн. Комисията ще внесе догодина нови правила за ефективно облагане, което да осигури равнопоставеност за всички играчи. 

Инициативата е на френския президент Еманюел Макрон и предвижда големите американски интернет компании да плащат данъци според ставките в съответните страни, в които търгуват. Сега те прокарват приходите си през най-удобните им в това отношение еврочленки, като Ирландия и Люксембург, където се ползват с най-големи данъчни облекчения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна