Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В завода за боеприпаси в Горни Лом все още има необезопасени пехотни мини

Снимка: Радио Видин

Три години след взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, където загинаха 15 души, остава болката на хората, които загубиха приятели и близки. Заводът вече е с друг собственик, но на съхранение все още са останалите от предишния необезвредени боеприпаси.

При взрива Иван загубил приятеля си Михаил, а сам се отървал, защото дни преди инцидента напуснал работа: В същата смяна, в която е гръмнала, в тази смяна съм работил и аз.

В завода все още има необезопасени пехотни мини, затова страховете на хората остават: То като гръмне още един път и няма да остане нищо. Как да нямаме опасения?

Кметът Илиян Михайлов апелира боеприпасите да бъдат премахнати: Всички институции, ако може по някакъв начин да съдействат тези мини да се премахнат оттук, да се извозят.

В завода следите от взрива вече се заличават. Намеренията на новия собственик са да започне производство за отбранителната промишленост, каза управителят Иво Иванов: Намерението ни е да създадем близо 200 работни места в следващите две години.

През ноември Окръжният съд във Видин ще продължи разпитите на свидетели за взрива на 1 октомври 2014-та година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна