Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50% от седемгодишните деца са в интернет, късно е да им говорим "за пчеличките" в пубертета

Снимка: pixabay.com
Защитата на децата от злонамерени действия в интернет и реакцията при инциденти, като педофилски посегателства например, наистина е нещо важно, но много по-важно е да бъдат научени децата да се защитават. В този смисъл говорим за "дигитално-медийна култура" във времето на господстващо дигитално съдържание, а това е един свят, в който възрастните не се ориентират достатъчно добре, а Министерството на образованието се е загубило още на входа, заяви пред Радио София Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет.

Редица изследвания показват, че когато им се случи нещо неприятно в интернет, децата първо биха се обърнали към своите връстници, а след това към доверен учител, а с родителите си споделят доста по-рядко. Ето защо е важно децата да имат свои връстници, които да им дадат правилния съвет. Така се ражда и идеята за киберскаутите - обучени деца от 5-и клас от различни градове за рискове и опасности в киберпространството, но и придобиват умения как да работят с връстниците си.

Деян Благоев /л/, Георги Апостолов, Лили ГолеминоваСъщевременно родителите трябва да осъзнаят, че самите те трябва да имат активна роля по отношение на дигиталния свят на децата, категоричен е Георги Апостолов:
Родителите не разбират, че в момента, в който дадат на децата таблета да играят или да гледат клипчета в ютюб, ти вече трябва да си говорил с него за много неща, едно от които е крайно неприятното нещо - за секса. Наше изследване от края на 2016 година показа, че имаме с три години спадане на възрастта, в която децата влизат за първи път в интернет. Имаме деца, които от четиригодишина възраст са в интернет, към 7-годишна възраст 50% от децата в България са в интернет. Попадат ли на онлайн порнография? Попадат. Някой говорил ли е с тях за това - не, родителите чакат да стане време за пубертета, за да си говорят "за пчеличките".

Деян БлагоевГолемият проблем със сигурността на децата ни в интернет всъщност провокира български софтуерен екип да създаде приложението Protect Your Kid. Деян Благоев разказа в нашето "Радиокафе" за идеята за създаване на това приложение и неговата реализация. То разбира се е насочено за използване на мобилни устройства като телефон и таблет, които най-често са "вратата към света" и към приятелите на всяко едно съвременно дете. Чрез него се настройват параметри на мобилното устройство, чрез които може да се ограничава употребата му за определен период от време, а родителят може да получи статистика за използването на устройството през деня, както и за местонахождението на детето. Приложението е за деца докъм 10-12 годишна възраст, а точно в този период специалистите препоръчват подрастващите да не гледат повече от два часа към екрана.

И няколко съвета дава Георги Апостолов на родителите:

  • Говорете с децата си приятелски за това, което правят в интернет. Те с удоволствие биха споделили някои неща, ако има вече изграден канал за комуникация с родителите;
  • Не пренебрегвайте собственото си образование - когато правите първи профил на дете във фейсбук слагайте реалната му възраст, защото профилите до 18 години имат шест допълнителни защити. Бъдете приятели с детето си в социалните мрежи, но не лайквайте това, което публикова и не комуникирайте с неговите приятели. Просто присъствайте там!  
   Чуйте разговора на Лили Големинова с Георги Апостолов и Деян Благоев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна