Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Изплащат пенсиите от понеделник, съобщава "Труд". Увеличението от първи октомври ще се усети най-много при инвалидните пенсии, допълва вестникът. Долната граница за обезщетение след заболяване вече ще е 170 лева.

Новоизбраният директор на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов казва в интервю за "Телеграф", че се проверяват фирмите с най-много болни. Той предупреждава новите пенсионери, че одобряването на стажа от чужбина може да забави пенсията. Ивайло Иванов препоръчва на всички граждани да се възползват максимално от електронните услуги на поверения му осигурителен институт.

"24 часа" информира, че глобите към КАТ могат да се плащат и по интернет. Шофьорите могат да проверят имат ли глоби и колко са чрез смартфон. Регистрацията е безплатна и без формалности, според вестника.

"Панически скатаха Антон Тодоров", пише "Дума" на първа страница. Опозиционният вестник коментира, че от ГЕРБ са се притеснили от искането за широки обществени дебати по темата и цитират президента Радев, който определи номинацията на Тодоров като подигравка с миналото.

"Труд" излиза днес с водещо заглавие – цитат на думите на президента Румен Радев: "Ако ГЕРБ търсят битка с мен, ще я получат". Държавният глава заяви това по време на откриването на академичната учебна година в Софийския университет. Според него премиерът губи контрол върху партията си или я насърчава в битката срещу него.

"Топлофикация" прехвърля загубите по мрежата на абонатите, пише "Монитор" на първа страница. Сметката за топла вода е увеличена с една трета. Всеки десети топломер в София плаче за смяна, пише още вестникът.

"Пътната агенция сама саботира строежа на "Струма" – това е водещото заглавие в днешния брой на "Сега". Заради незаконни промени в изискванията към кандидатите е спрян и новият търг за най-скъпия тунел у нас – "Железница". Вестникът допълва: в надпреварата за поръчка за тол системата от шест фирми са останали две.

Всяка година две хиляди души се оплакват от домашно насилие, информира "Монитор". От неправителствения сектор предлагат домашното насилие да се наказва със затвор. Само в десет града у нас има кризисни центрове за настаняване на жертви на насилие вкъщи, отчитат активисти.

"В много от законите има недомислици", признава видният юрист, бивш служебен премиер, проф. Огнян Герджиков. В интервю за "24 часа" той определя като "пълна глупост" десетгодишната погасителна давност, готвена като промяна в Гражданско-процесуалния кодекс. Герджиков ще участва в новия консултативен орган към парламента – Съвет по законодателството, подчертава изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна