Андрей Ковачев: Евентуална нова държава Каталуния не би била част от ЕС

Снимка: andrey-kovatchev.eu

На дебата в групата на ЕНП в понеделник испанските евродепутати едва сдържаха сълзите си. Не очаквахме такива кадри от Барселона, от Каталуния, от Испания – въобще от тази част на Европа. За съжаление, това е факт и единственото нещо, което трябва да се случи е политическият диалог. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" евродепутатът Андрей Ковачев. Евентуална нова държава Каталуния не би била част от Европейския съюз, подчерта той:

Това е редът, това е законодателството на ЕС! Ако наистина се стигне дотам, било то Шотландия, Каталуния или която и да било друга част, която да реши по мирен начин (да се отдели – бел. ред.) чрез решение в рамките на съответната държава – Великобритания или Испания – то трябва да кандидатства наново за членство в ЕС.

Евродепутатът коментира информациите в някои периодични издания, че много региони в Европа искат да се отделят от държавите си по подобие на испанската автономна област. Той подчерта, че жителите на тези области масово искат да останат в ЕС:

Желанието на огромната част от тези граждани е да са част от ЕС, затова ние не говорим за целостта на ЕС. Тук говорим за конституционния текст в Испания и работа на самата държава Испания е да реши дали ще променя конституцията и как ще реши този проблем в рамките на териториалната цялост на Кралство Испания. Затова единственият начин е политическият диалог между Мадрид и Барселона.

Ковачев изтъкна, че жителите на Каталуния искат да останат в ЕС:
Този референдум в неделя по никакъв начин не отговаряше на европейски стандарти и международните стандарти – нито наблюдатели имаше, нито имаше някаква, било то най-малка, легитимност. Все пак, като говорим, че 90 процента са казали "да", нека да кажем, че са участвали по малко от 40 процента от имащите право на глас. В Каталуния мълчаливото мнозинство не е за напускане на Каталуния от Испания. 
Интервюто на Диана Дончева с Андрей Ковачев можете да чуете от звуковия файл.
Още от категорията
Фросина Ташевска

Фросина Ташевска: Отношенията между България и Македония навлизат в нова фаза

Отношенията между България и Македония навлизат в нова фаза, а българското председателство е значим факт за Македония, защото се усеща силната поддръжка за отваряне на пътя към Европейския съюз и НАТО. Това заяви в Народното събрание заместник-председателят на Събранието на Република Македония Фросина Ташевска : "Парламентарното мнозинство и..

публикувано на 21.03.18 в 14:38

НС прие правилата за избор на заместник-председател и трима членове на Антикорупционната комисия

Народното събрание прие правилата за избор на заместник-председател и трима членове на Антикорупционната комисия. Депутатите приеха и процедурни правила за  обновяване на Комисията за енергийно и водно регулиране, съгласно най-новите поправки в Закона за енергетиката, с които се въведоха правила за ротация на четирима от членовете на КЕВР.  В..

публикувано на 21.03.18 в 14:28
Нареждането за прибиране на аташето е на австрийския външен министър Карин Кнайсъл.

Австрия прибира дипломат от Израел заради „нацистка“ тениска

Австрийското външно министерство привика аташе от посолството си в Израел, който пуснал в социална медия снимка, на която носи тениска с името на нацистка танкова дивизия, предаде АФП. Кадър от поста във Фейсбук на Юрген-Михаел Клепих го показва със зелена тениска върху която са думите „Не отстъпвайте“ и „Фрундсберг“, съобщи седмичника..

публикувано на 21.03.18 в 14:17
Петър Воденски

Петър Воденски: Самото провеждане на срещата ЕС - Турция у нас би било успех

"Върви се към осъществяване на срещата Европейски съюз - Турция, но ако използваме притчата за Настрадин Ходжа, който никога не казвал "хоп", преди магарето му да прескочи канавката, значи още трябва да говорим в условно наклонение". Това каза пред "Хоризонт" дипломатът Петър Воденски, б ивш посланик в Турция. Визирайки  посредничеството на..

публикувано на 21.03.18 в 13:41

Комисия ще гледа сигналите за нарушения при присъждане на научни степени и академични длъжности

Специална комисия към министъра на образованието ще разглежда  сигналите за нарушения при присъждане на научни степени и академични длъжности, както и информацията за плагиатство. Това решиха депутатите с окончателно гласуване на промените в Закона за академичния състав.  Комисията по академична етика ще се състои от петима членове, един от които..

публикувано на 21.03.18 в 12:42

Лейбъристите обвиниха консерватор, че фирмата му печели от руска банка, обект на санкции на ЕС

Един от най-заклетите привърженици на Брекзит - депутатът от консервативната партия Джейкъб Рийс-Мог, беше обвинен от лейбъристите, че неговата фирма печели от 60-милионна инвестиция в руска банка, която е обект на санкции на ЕС от 2014 година, а в същото време в парламента призовава Тереза Мей да наложи по-сурови санкции на Русия по случая „Скрипал“...

публикувано на 21.03.18 в 12:21

Британски депутати искат обяснение за изчезнала клауза от проектоспоразумението за Брекзит

Във Великобритания депутати от всички партии поискаха обяснение от министъра за Брекзит Дейвид Дейвис защо клаузата, регулираща свободата на движение на британските граждани, живеещи в Европейския съюз, е пропусната в проектоспоразумението, което бе договорено в понеделник с главния преговарящ от ЕС Мишел Барние. Проектоспоразумението не дава никаква..

публикувано на 21.03.18 в 12:03