Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учени и фирми протестират срещу почти годишно забавяне на оценките по проекти за иновации

Във връзка с неуредиците с осмата сесия на Националния иновационен фонд и продължаващото бездействие на изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия група учени, които са външни оценители на постъпилите проекти, изпратиха на 2 октомври отворено писмо до министър-председателя Бойко Борисов. То е отправено и към вицепремиера, с наблюдаващ ресор икономика Валери Симеонов, и към  министъра на икономиката Емил Караниколов, както и към омбудсмана Мая Манолова. Учените алармират, че вече пети месец процедурата е замразена, което не се е случвало от 2005 година. Въпреки че външните оценители са си свършили отдавна работата, все още не са си получили парите, а класирането на проектите безпричинно се бави, според тях. Процедурата за 5 милиона лева може да се провали, а иновационните идеи на българските фирми да не получат отпуснатото за тях държавно финансиране.

Външните оценители нямаме подписан договор с агенцията. Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" доц. Тихомир Тянков от Института по механика към БАН:

Започнахме работа през януари-февруари месец, а оценките на проектите приключиха през средата на май месец и до към юли месец правехме срещи със самите фирми за финализиране на оценката, за да може вече да се изготви финалният списък със спечелилите фирми, тоест юли месец ние официално приключихме с работата си. Проектите, които трябваше аз да оценя, бяха над 10. Външните експерти, които оценяват един проект, са двама. Проектите се оценяват независимо. Оценката се дава под формата на точки, като максималният резултат е 100 точки.

Аз съм участник още от първите сесии на Националния иновационен фонд. В началото нещата вървяха значително по-бързо. Между два и три месеца отнемаше изборът на победители за съответната сесия и още един месец, за да се сключат договорите. Една година и нещо след това все още няма избор на победители, няма решения, не е платено на оценителите - обясни за "Хоризонт" Юрий Ценков, представител на една от фирмите, кандидатствали с проект.

Цялото интервю с доц. Тихомир Тянков и Юрий Ценков можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна