Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо ускоряване на експанзията на британския сектор на услугите през септември

Снимка: БГНЕС

През септември темпото на растеж на активността в сферата на услугите във Великобритания се ускори изненадващо от 11-месечното дъно, достигнато през август, но въпреки това се засилват опасенията сред британският бизнес относно неговите перспективи занапред на фона на буксуващите преговори с ЕС по отношение на Брекзит и бъдещите търговски отношение между двете преговарящи страни, показват резултати от последно проучване на агенция IHS Markit.

Индексът PMI, измерващ активността в сферата на услугите, нарасна през септември до 53,6 пункта, докато очакванията на финансовите пазари бяха за стабилизация на индекса в неговото 11-месечно дъно през август от 53,2 пункта (най-ниско ниво от септември 2016-а година).

Производството в сферата на услугите нарасна стабилно, но в същото време новите бизнес поръчки се увеличиха с най-слабо темпо от 13-месеца насам (от август 2016-а година), докато инфлационният натиск скочи до 7-месечен връх.

По-рано този месец агенция IHS Markit представи данни, показващи забавяне на промишлената експанзия и рязко влошаване на строителната активност във Великобритания в началото на есента. Въпреки днешното по-добро проучване за сферата на услугите, комбинираният индекс, измерващ общата бизнес активност, се понижи през септември до 7-месечно дъно от 53,6 пункта.

Главният икономист на агенция Markit Крис Уилямсън посочи, че трите проучвания взети заедно предполагат, че британската икономика вероятно ще нарасне на тримесечна база с 0,3% през трите месеца до края на септември след аналогично темпо на растеж през периода април - юни.

Проучванията обрисуват икономика, която се бори с нежеланото съчетание на бавен растеж и покачващи се цени, допълни Уилямсън.

Мнозинството компании от сферата на услугите цитират свързаната с Брекзит несигурност и опасенията за бъдещото икономическо развитие като причина за техните по-мрачни очаквания в бъдеще.

Коментирайки нарастването на производствени цени до 7-месечен връх, Крис Уилямсън отбеляза, че това ще подхрани допълнително пазарните очаквания, че в скоро време Английската централна банка ще изпълни засилващата си пролихвена риторика и ще повиши основната британска лихва.

Британската лира реагира позитивно на по-доброто бизнес проучване в сферата на услугите, поскъпвайки в рамите на деня с 0,3% към 1,3285 щатски долара, като в същото време еврото се понижава с 0,1% към 0,8860 паунда, отстъпвайки от неговия вчерашен 12-дневен връх около 0,8880 нивото.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!