Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът предлага на правителството да сезира КС за добавката за стаж и професионален опит

Димитър Бранков
Снимка: БГНЕС
Бизнесът предлага на правителството да сезира Конституционния съд (КС) за добавката за стаж и професионален опит. Това стана ясно след заседанието на подкомисията по доходи и жизнено равнище към Тристранния съвет.

Заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков обясни:

Член 48, алинея 5 на Конституцията казва, че заплащането на труда се урежда по законодателен път, тоест чрез закон, не с постановление, не с наредба, с инструкции и т.н. Това не е спазено. Дадено е право на Министерски съвет сам да определя допълнителни възнаграждения, които не са упоменати в Кодекса на труда. Такава делегация, такава управа, такова правомощие Конституцията не е делегирала на Министерския съвет.

Икономическият експерт на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова каза, че нито държавата, нито синдикатите одобряват предложението Конституционният съд да бъде сезиран заради добавката. Според нея бизнесът няма основания да иска премахването на допълнителното плащане:

При преглед на отчетите в Търговския регистър в единствената достъпна и официална информация се вижда, че разходите преди няколко години за тази добавка са между 1,5-2-2,5 процента. Ако това е по някакъв начин им пречи да наемат някого, се опасяваме, че отпадането няма да им помогне много.

От звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Цветелина Стоянова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна