Eмисия новини
от 05.00 часа

След вчерашния случай с нахапан от питбул възрастен мъж в София

Д-р Пърлев: Случаите на агресивно поведение на домашни любимци са доста чести

Снимка: БГНЕС

Дойчин Дойчинов, началник на Трето районно управление на полицията, припомни в ефира на "Хоризонт" хронологията на вчерашния случай на нападение от куче в София. Дойчинов отбеляза, че пристигналият на мястото на инцидента екип на полицията установил пострадалото лице, което е пенсионер на 71 години и собственика на животното, както и самото куче. Пострадалият е нахапан по главата и по едната ръка. Закаран е от "Бърза помощ" в ИСУЛ и е без опасност за живота и контактен. Той е разказал пред органите на реда, че бил в кв. "Захарна фабрика“, за да си закупи билет за влак и докато се е разхождал, го нападнало въпросното куче. От своя страна собственикът на питбула казва, че е извел животното с каишка, но впоследствие го е пуснал да се разхожда свободно. Кучето е видяло пенсионера и го е нападнало без видим повод.

Приоритетно се отработват такива случаи като вчерашния, а за съжаление те са доста чести, така коментира реакцията на Столичния инспекторат ветеринарният лекар д-р Тихомир Пърлев, който е главен инспектор в институцията. Според него е трудно да се каже, че служителите за осъществяване на контрола са достатъчни, тъй като се извършват и много други дейности на инспектората, но стремежът на инспекторите е максимално да се покриват случаите – особено по жалби и сигнали на гражданите.

От началото на годината проверените собственици на кучета са около 1800, а наложените санкции – 113, като за случаи на агресивно поведение на кучета за същия период са наложени 8 глоби, информира Пърлев.

Той припомни за размерите на глобите съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност – 100 лв. при създаване на опасност от домашен любимец за хора или за животни, както и при извеждане на кучетата без повод, а на агресивните – и без намордник. Максималната санкция за граждани, ако към предходните две се добави и глобата за нарушаване на изискванията за регистрация на куче, достига до 400 лв.

Пърлев допълни, че проверките на инспектората се извършват по жалби и сигнали на гражданите, както и по планирани графици в междублокови пространства, паркове и градини. Той подчерта, че контролната дейност е сведена до определени членове от Закона за ветеринарномедицинската дейност и че задачи се изпълняват ежедневно, а част от работата в по-големите паркове и градини се осъществява съвместно с представителите на районните администрации и общинска полиция.

Питбулът от вчерашния инцидент ще бъде под наблюдение в "Екоравновесие" в продължение на 14 дни, след което може да бъде върнат на собственика си, но инспекторатът ще продължи да го наблюдава, заключи Пърлев.

Целият запис на разговора с Дойчин Дойчинов, началник на Трето районно управление на полицията и с ветеринарния лекар от Столичния инспекторат д-р Тихомир Пърлев можете да чуете от звуковия файл.


Още от
Иван Гешев

ВСС избира главен прокурор

публикувано на 24.10.19 в 04:56