Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руско Русков с мотор по Пътя на коприната

Какво е усещането да изминеш 20 хиляди км. през непознати земи

Памир
Снимка: Rusko Ruskov/Facebook
Много изненади, много позитивни емоции и срещи само с приятни хора. Това са най-силните впечатления на Руско Русков, който пропътува с мотора си 20 хиляди километра за 2 месеца.

3D артистът мина през пустините, планините и равнините на Турция, Иран, Туркменистан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан, Русия, Украйна, Румъния - следвайки древния търговски Път на коприната.

Руско Русков е на 31г., от Търговище, но живее в София. През 2016 г. прави първото си по-сериозно пътуване с мотор - обиколка на България. Харесва му като усещане и решава да направи доста по-дълго пътешествие. Така той тръгва по Пътя на коприната.

Минава през 10 държави и прави около 9 хиляди снимки по пътя си. Подготовката му отнема около 7 месеца, защото пътува сам, а това означава, че превозното средство трябва да е в изключително добро състояние. Температурните амплитуди по пътя пък варират от 0 до 52 градуса. Това изисква специални дрехи, но от друга страна багажът трябва да е сведен до минимум. Получаването на визи е било най-трудната част от подготовката. Взимането на виза за Туркменистан му отнело най-много време и усилия, затова пък преживяването в страната си струвало, разказа ни Руско Русков.

Руско Русков е изненадан положително от посещението си в Иран. Там е срещнал най-гостоприемното отношение по време на пътуването си. Казва, че дори и за миг не се е почувствал застрашен в страната.

Моторът, с който Руско пътува, е 1300 кубика и е със 160  конски сили. За подобно пътуване, обаче, не е необходимо да притежавате такава силна машина, казва той и допълва, че в Памир се е запознал с мъж и жена, които обикалят света със скутер.

Още за пътуването на Руско Русков - чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна