Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Венецуела Николас Мадуро за първи път е на посещение в Турция

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След срещата си Николас Мадуро и Реджеп Ердоган обявиха подписването на пет споразумения в различни сфери. Двамата държавни глави съобщиха в сърдечна атмосфера, че са обсъждали сътрудничество в икономиката, енергетиката и добива на полезни изкопаеми, културата и туризма. Ердоган заяви, че Турция ще построи джамия в Каракас и се работи за създаване на първия в Латинска Америка турски културен център „Юнус Емре“ в столицата на Боливарската република. Същевременно, от миналата година Турските авиолинии имат редовни полети до Каракас.

В изказванията си венецуелският президент подчерта, че страната му вярва в многополюсен свят, в който има място за всеки език и култура. Той оцени „Алианса на цивилизациите“ като много важен и допълни, че Турция е „родила се нова сила“.

Тази година двете страни отбелязват 60 години от установяването на дипломатическите си отношения. Домакинът Ердоган допълни, че желае възможно най-скоро да посети Венецуела.

По-рано външните министри на Венецуела и Турция обявиха, че са подписани договорености в сферите на земеделието и животновъдството, отбраната и туризма.

Сутринта венецуелският гост беше приет от председателя на парламента Исмаил Кахраман, а по-късно посети Анкарския университет.

От няколко години Турция развива по-активна икономическа и културна политика спрямо Южна Америка и карибските страни, а венецуелският лидер Мадуро участва в Световния енергиен форум, който се проведе през май в Истанбул.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!