Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Тема на вестниците са заплашителните намеци срещу журналиста Виктор Николаев от "Нова телевизия" от вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров. "Вицепремиер и депутат плашат журналист с уволнение", е заглавието на "Труд". "България възмутена от Антон Тодоров, даже ГЕРБ го порица", пише "24 часа" и допълва, че "Нова телевизия" застана зад журналиста. "Антон Тодоров заплаши Виктор Николаев и взриви медийната колегия", пише "Сега". Заглавието на "Стандарт" по темата е "Бойкот на Мумията!". Журналистическата гилдия у нас призова за тотален бойкот на депутата Антон Тодоров., който сам се определи от трибуната в парламента като безсмъртна мумия от едноимемен американски филм, допълва изданието.
Пътищата в България са по-лоши, отколкото в Танзания, Алжир и Мали. Това показва доклад на Световния икономически форум за качеството на инфраструктурата, цитиран от вестник "Сега". Първо място в класацията за най-качествени пътища заемат Обединените арабски емирства.
"Монитор" съобщава за още една негативна статистика. България е в топ 10 в света по тормоз в училище. Това показва изследване на Световната здравна организация в 43 държави. Според изследване на Института по криминалистика и криминалогоия на МВР около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище. 
В "Телеграф" четем за допълнителна такса, която личните лекари изискват от пациентите. В Пловдив повечето семейни доктори са въвели такса извинетелна бележка за учениците. Тарифата всеки общопрактикуващ лекар определя сам, тъй като няма регламентирана твърда цена. Вземането на пари за издаване на бележки е напълно законно, уточнява изданието. 
"24 часа" информира "Има 1700 свободни места за попове". В България има над 8000 църкви и манастири и едва около 800 свещеници. За да се отговори на нуждите на миряните, трябват най-малко 2500, уточняват от Синдиката на свещениците. 30% от работещите са пенсионери. 
Търговци от Румъния и Гърция изкупуват българското грозде тази година, пише на първа страница на вестник "Труд". Прекупвачите предлагат по 50-60 евроцента за килограм. Въпреки сравнително ниската цена, местните предпочитат да продадат продукцията си на търговците от Букурещ и Гюргево, за да си спестят транспортни разходи до борсите в Първенец и Огняново. 
Печатните издания предупреждават за влошаване на времето през следващите дни. "Количествата дъжд ще надхвърлят 50 литра на квадратен метър, възможно е преливане на реки", пише "Труд". Очакват се и валежи от сняг, заради което от пътната агенция предупредиха шофьорите да не тръгват през проходите с летни гуми, четем в "Телеграф".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени