Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина композиторът Генчо Генчев

Генчо Генчев
Снимка: Радио ВИДИН

Почина композиторът Генчо Генчев. Той е автор на над 100 обработки на акапелни песни и музика за танцови постановки. Поклонението ще бъде на 9-ти октомври (понеделеник) от 11ч. във репетиционната зала на Ансамбъл "Дунав" - град Видин.

Генчо Генчев е един от най-успешните композитори и аранжори на кулски фолклор в България. Той е възпитаник на държавната музикална академия "Професор Панчо Владигеров", дългогодишен художествен ръководител на ансамбъл "Дунав" и на любителски състави в град Кула. Записва стотици песни за БНР като негови партитури изпълняват хоровете "Мистерия на българските гласове", "Космически гласове", "Ангелите", ансамблите "Филип Кутев", "Добруджански", "Плевенски", "Академичен"-град Пловдив и Народният ансамбъл на БНР, а гласът му се пази в Златния фонд на радиото:

Аз съм на мнение, че автентичността трябва да се запази безспорно, но съвременният младеж вече не се задоволява да слуша в едноделна форма някои песнички. Качествените народни песни, дори и хоровите, си намират място и живеят - казваше Генчо Генчев.


Поклон пред паметта на големия български музикант и композитор Генчо Генчев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени