Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галаконцерт в Карнеги хол - Ню Йорк, посветен на оперната прима Стефка Евстатиева

| обновено на 09.10.17 в 17:38
Стефка Евстатиева, Анна Стойчева, Мария Принц, Красимира Стоянова, Павлина Доковска и Лора Чекоратова в Ню Йорк

Българските концертни вечери в Ню Йорк имат вече 12 сезона, в които взискателната американска публика се е срещала с редица български композитори и изпълнители, имала е досег с отбрана българска музика, създадена както от класиците, така и от наши съвременници.

Тринайсетият сезон ще бъде открит с галаконцерт на 10 октомври 2017 г. по вече установена традиция - в Weill Recital Hall на престижния комплекс "Карнеги хол". Изпълненията ще бъдат на Дейвид Чан, Джеси Милс и Георги Вълчев - цигулка; Кенджи Бънч - виола; Джоел Нойес и Карен Узунян - виолончело; Анна Стойчева и Лора Чекоратова - пиано.

Събитието ще бъде много специално, защото с него ще бъде отпразнуван юбилеят на голямата българска оперна певица Стефка Евстатиева, която повече близо 30 години живее и работи в Ню Йорк, прави майсторски класове, участва в жури на международни конкурси, преподава в българското училище "Гергана", в което е създала и детски хор. Примата активно участва в организирането на Българските концертни вечери в Ню Йорк от самото им създаване.

Пианистката Лора Чекоратова гостува в предаването "Алегро виваче" по програма "Хоризонт" и разказа за предстоящия галаконцерт, както и за нова инициатива.


Eu
ropeNow spotlight on Bulgaria ще представи някои от най-видните български творци с международна известност: писателите Георги Господинов и Елизабет Костова, композиторката Добринка Табакова, хореографката Ани Колиър, художника-експериментатор Хубен Черкелов. Организатори на събитието са фондация „Елизабет Костова“, „Български концертни вечери в Ню Йорк“, Колумбийският унивеситет и Американска фондация за България, с подкрепата на Георги Панайотов - посланик на България в ООН.

В рамките на това събитие ще бъде обявена и нова инициатива в подкрепа на младите български творци – субсидия за създаване на ново интердисциплинарно произведение на изкуството. 

Повече подробности чуйте в звуковия файл - в интервюто с Лора Чекоратова.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени