Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие в Барселона срещу отцепването на Каталуния от Испания

Испанската демокрация е тук, за да остане, и никакво сепаратиско съзаклятие няма да я разруши, каза Нобеловият лауреат Марио Варгас Льоса

| обновено на 08.10.17 в 18:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди хора се събраха в центъра на Барселона на шествие, обявено като протест срещу отцепването на Каталуния от Испания. Демонстрантите скандираха "Да се върнем към здравия разум!" и "Пучдемон – в затвора!" 

Според организаторите на акцията над милион души са се включили в днешното шествие в Барселона, но според данните на полицията участниците са значително по-малко – около 350 хиляди.

Преди началото на шествието стотици се събраха пред местната централа на Гражданската гвардия – военната полиция на Испания, за да изкажат подкрепата си към тази структура, която бе обвинена в насилие срещу привържениците на независимостта на Каталуния. 

Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса и бившият председател на ЕП Жозеп Борел бяха сред ораторите на демонстрацията. Според социологическо проучване, публикувано от консервативния вестник "Расон", повече от 79 процента от испанците и 59 процента от каталунците са против обявяването на независимост на областта. 

Участник в демонстрацията държи надпис: Горд съм да съм кататалунец и испанецКаталуния и Испания са обединени от пет века. Нищо и никой не може да ги раздели, заяви Марио Варгас Льоса. Многолюдното шествие, каза той пред журналисти, е знак, че огромен брой каталунци са срещу независимостта, срещу преврата, подкрепят Конституцията, закона и правовата държава. 

Осемдесет и една годишният перуански писател, публицист и политик, получил през 1993 година испанско гражданство, като най-видната фигура на шествието, в края му изчете манифест от трибуната, заявявайки:

Испанската демокрация е тук, за да остане, и никакво сепаратиско съзаклятие няма да я разруши. 

На тези сепаратисти, които са малцинство, ние казваме: Испания е модерна държава, която е избрала свободата и няма да се откаже от нея заради заговор, който иска да превърне страната ни в държава от третия свят. Да живее Каталуния, да живее Испания!

Едностранно обявяване (на независимост) ще разбие страната на пух и прах, заяви пред вестник "А Бе Се" Мариано Гома, председател на организацията, свикала днешната проява – "Каталунско гражданско общество", предаде Франс прес.

След проведения на 1 октомври референдум, който не беше признат от Мадрид, каталунските власти се очаква до дни да обявят независимост, което ще доведе до нова ескалация в политическата криза в Испания, смятана за най-тежката през последните четири десетилетия, отбелязва агенция ДПА. 

Същевременно в интервю за вестник "Паис" испанският премиер Мариано Рахой подчертава, че правителството ще приложи конституционните си правомощия да замрази автономния статут на Каталуния и да предотврати отделянето на областта от Испания. Премиерът добавя, че няма да свиква предсрочни общи избори заради кризата, нито ще ползва услугите на посредник за нейното преодоляване.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна