Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХДС постигна споразумение за миграционната политика със своите баварски съюзници от ХСС

| обновено на 09.10.17 в 12:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел направи компромис и прие исканата от коалиционния партньор на Християндемократите – баварския Християнсоциален съюз, горна граница за приема на бежанци. С това тя отвори възможността за започване на преговори за съставяне на правителство.

12 часа продължиха преговорите между християндемократите и Християнсоциалния съюз в Берлин вчера. Едва късно вечерта бе направен решителният пробив. Меркел го нарече "фундаментален компромис". Тя се е съгласила да се постави горна граница на притока на бежанци. Германия да приема годишно не повече от 200 000 бежанци. В тази бройка не влизат имигрантите, които биват приемани на работа в страната. В съобщението си за компромиса християндемократите избягват термина „горна граница“, но посочват, че 200 000 е годишният максимум.

Компромисът бе условието, което баварският ХСС постави на Ангела Меркел, за да остане в коалиция с ХДС. Едва след постигането му ХДС/ХСС могат да започнат преговори с другите партии за съставяне на коалиционен кабинет. Това са либералната СвДП и Зелената партия. Приемането на горна граница обаче може да се окаже пречка за привличането в правителството на зелените. Споразумението е между ХДС и ХСС, то далеч не означава, че ще бъде прието от евентуална коалиция Ямайка, коментира шефката на Зелените Симоне Петер.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени