Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов поискаха работниците от "Емко"

| обновено на 09.10.17 в 12:21
Снимка: БГНЕС

Утре ще се реши дали ще бъдат върнати договорите на ЕМКО за износ на оръжие. Това стана ясно след като служителите на ЕМКО се срещнаха с премиера Бойко Борисов след като протестираха и днес пред Министерския съвет.

Оставката на министъра на икономиката Емил Караниколов поискаха работниците на протеста. 


Въпреки че в края на миналата седмица държавата върна лиценза на дружеството, служителите все още се притесняват за работните си места. Причината - прехвърлените поръчки към ВМЗ-Сопот. 
Изпълнителният директор на "Емко" - Монтана Красимир Падарев припомни част от исканията на протестиращите:
Първото "Кинтекс" да си плати парите за продадена вече продукция. Да плати парите по сключените договори. Следващото, което е, трябва да се възстановят нашите три договора, които едностранно бяха развалени.
Ние и в момента сме без работа. Без пазар какво можем да правим? Да трупаме в складове? Без това се разбра, че сме в дефицит със складова площ.

Премиерът Борисов изслуша и двете страни - както протестиращите, така и министър Караниколов. Премиерът разпореди работна среща утре в държавната компания "Кинтекс", чийто принципал е министърът на икономиката, за да се изяснят всички казуси и да му се докладва. 
Финансовият директор на дружеството Димитрина Маркова заяви, че от утрешното решение на министър Караниколов зависи дали протестите на служителите от "Емко" ще продължат. По думите й, ако не се върне изходното положение от месец май, протестите ще продължат.

Служителите на "Емко" планират нов протест за сряда, в който ще участват повече от 1000 души, а собственикът на дружеството Емилиян Гебрев заяви, че ако е на мястото на министъра на икономиката, незабавно би си подал оставката



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени