Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подем на търговията на България с ЕС през първите седем месеца на годината

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Износът на България за останалите страни - членки на Европейския съюз се увеличава през първите седем месец на годината с 11,2% спрямо същия период на 2016 година, достигайки размер от 19,4687 млрд. лева, като основни търговски партньори са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 68,6% от българския износ към Съюза, показват предварителни данни на Националния статистически институт.

Само в рамките на юли експортът на България в посока ЕС нараства с 10,7% до 3,1231 млрд. лева спрямо същия месец година по-рано.

В същото време вносът в нашата страна от ЕС се увеличава през периода януари - юли с 10,7% спрямо първите седем месец на предходната година, достигайки обем от 21,0641 млрд. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция, отчита НСИ.

В рамите на юли вносът от останалите държави - членки на ЕС нараства с 2,5% на годишна база и е в размер на 2,9966 млрд. лева.

Въпреки по-солидният ръст на българския износ към ЕС спрямо вносът от останалите държави - членки на съюза, външнотърговското салдо на нашата страна през периода януари - юли остава на дефицит в размер на 1,5954 млрд. лева спрямо негативен търговски баланс за 1,5174 млрд. лева през първите седем месец на 2016 година.

Само в рамките на месец юли обаче търговският баланс на България с другите страни - членки на ЕС е позитивен и в размер на 126,5 млн. лева спрямо дефицит за 102,8 млн. лева година по-рано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна