Ясмин Леви гостува с първи концерт в София

Ясмин Леви ще изнесе първия си концерт в България в София лайв клубна 21 октомври.  41 годишната израелска певица е родена в Йерусалим и е със сефарадски произход. Расте в семейство на музиканти. Ясмин Леви запазва и съживява най-красивите и романтични песни от ладино-юдейско-испанската традиция. Нейният страстен глас съчетава огнената страст на фламенкото с пламенността на близкоизточните арабски ритми. Придружаващите я инструменталисти допринасят за богатството и уникалността на изпълненията й с високия си професионализъм, също така те са нейни поддръжници в усилието й да спаси няколко века изчезваща история.

В директна онлайн връзка Ясмин Леви сподели кои са личностите, повлияли върху изграждането й като музикант и певица и как ще изглежда нейната първа среща с българската публика. Направих всичко възможно, за да не стана певица. Баща ми преди да почине, ни каза, че всички ние трябва да учим музика, но не и да ставаме музиканти като начин на живот и аз израснах по този начин. Фактът, че бях дъщеря на двама певци още повече затрудняваше представата ми да се видя като певица. Но дойде момент, в който взех  решение да започна да пея, защото растях с музика и музиката буквално течеше във вените ми. Живеех в среда на много големи музиканти, сред тях и Антонио Молина, като изразител на испанския стил, така че като слушаш такива големи изпълнители, отначало неминуемо малко ги имитираш, но с годините  ставаш все по- възрастен, узряваш и постепенно израстваш в начина, по който искаш да изразяваш себе си. В крайна сметка, това което най- силно ме водеше беше моята смелост. Никога не съм се плашила от това да направя грешка. В София ще донеса със себе си един цял житейски път и ще представя репертоар, който проследява целия ми живот. Ще има ладино, танго, фламенко, както и оригинални мои композиции, създавани през годините. Някои от песните ще бъдат изключително тъжни. Така че ако някой се колебае, сега е подходящият момент да се откаже и да не идва на концерта, ще има много меланхолия и дори драма и много много любов, защото в моите песни присъства силна любов. А музикантите, които ще дойдат са с мен от много години, те само с един поглед разпознават какво чувствам и какво искам да възпроизведем в момента.

Музикантите, които ще придружат Ясмин Леви на концерта й в София на 21 октомври са Йехил Хасон (Израел) китара, Вардан Хованисиан (Армения) на флейта, дудук, ней и кларинет; Майлс Даншо (Гана) на електрически контрабас и израелският перкусионист Ишай Амир.
Още от категорията
Естрея Моренте и Пепе Абичуела

60 години сценично присъствие на Пепе Абичуела

Слънчев джаз+ с предпоследно предаване от поредицата за софийските джаз фестивали Оле! и Жълтите павета . Още документални записи от финалната вечер с Гжех Пьотровски трио с Теодосий Спасов. В началото - изпълнения от последната седмица на дуото Хосеми Кармона и Хавиер Колина като част от честванията на 60 години сценично присъствие на бащата..

публикувано на 22.10.17 в 07:15
Маргарита Калчева

Гласове и лица от Симфоничния оркестър на БНР: Маргарита Калчева

Този петък предлагаме продължение на разговора с Маргарита Калчева – водач на контрабасовата група в Симфоничния оркестър на БНР. Редовните ни слушатели вече познават талантливата българска изпълнителка. Родена е в Плевен, завършила е СМУ „Панайот Пипков“ при Ирина Петрова и НМА “Панчо Владигеров“ в класа по контрабас на професор Тодор Тошев...

обновено на 21.10.17 в 15:00

Кирил Кирилов от Българския лицей в Кишинев подготвя книга-помагало за бесарабските учители по музика

Учителят по музика Кирил Кирилов от Българския лицей "Васил Левски” в Кишинев подготвя книга-помагало, която ще разказва за бесарабските учители по музика в Молдова.  В изданието ще бъдат поместени и български песни, които са предавани от поколения в молдовските села.  В лицея в момента учат 333 бесарабски българчета. Това е само една от..

публикувано на 21.10.17 в 13:46
Йордан Камджалов

Йордан Камджалов: Ние се състезаваме със себе си

Винаги когато избирам една творба търся да има поне пет причини, а в случая с Ференц Лист те са много повече от пет, казва диригентът Йордан Камджалов и допълва: Ференц Лист е личността, която е оказала най-голямо влияние върху моя музикален живот - от ученическите ми години насам. Тази година се навършват 160 години от световната премиера на..

публикувано на 21.10.17 в 13:05

"София симфоникс” ще представи тази вечер на германска сцена операта „Травиата”

Българският хор и оркестър "София симфоникс” под диригентството на Любка Биаджони ще представи тази вечер на германска сцена операта „Травиата”.  Събитието е в престижната зала „Херкулес” в Мюнхен. Ще се изявят певците Михаил Михайлов, Кирил Манолов и Никола Иванов, към които ще се присъедини ирландката Лорън Франсис.

публикувано на 21.10.17 в 10:47

Есен - 2 част

Eсенна песен Есента, есента, есента ето тя, ето тя, тази мъдра вълшебница пак е подала на всекиго знак: на запелия жерав за път, на реките – на юг да вървят, на дървото узряло – за плод,  на земята – за жар, за живот. Есента, есента, есента ето тя, ето тя, без да мисли, че идват мъгли, без да мисли, че сняг ще вали, без да мисли за края дори пак..

публикувано на 21.10.17 в 09:35
Дон Кихот - Балет по музика на Лудвиг Минкус

„Дон Кихот“ за юбилея на прима-балерината Калина Богоева

На 21 октомври 2017 година Софийската опера и балет празнува юбилея на прима-балерината, балетен педагог и хореограф Калина Богоева. Публиката и поклонниците, дошли да поздравят известната българска балерина, ще се насладят на спектакъла „Дон Кихот“ от Лудвиг Минкус под диригентството на Борис Спасов. На сцената ще видим Марта Петкова,..

публикувано на 20.10.17 в 17:45