Ясмин Леви гостува с първи концерт в София

Ясмин Леви ще изнесе първия си концерт в България в София лайв клубна 21 октомври.  41 годишната израелска певица е родена в Йерусалим и е със сефарадски произход. Расте в семейство на музиканти. Ясмин Леви запазва и съживява най-красивите и романтични песни от ладино-юдейско-испанската традиция. Нейният страстен глас съчетава огнената страст на фламенкото с пламенността на близкоизточните арабски ритми. Придружаващите я инструменталисти допринасят за богатството и уникалността на изпълненията й с високия си професионализъм, също така те са нейни поддръжници в усилието й да спаси няколко века изчезваща история.

В директна онлайн връзка Ясмин Леви сподели кои са личностите, повлияли върху изграждането й като музикант и певица и как ще изглежда нейната първа среща с българската публика. Направих всичко възможно, за да не стана певица. Баща ми преди да почине, ни каза, че всички ние трябва да учим музика, но не и да ставаме музиканти като начин на живот и аз израснах по този начин. Фактът, че бях дъщеря на двама певци още повече затрудняваше представата ми да се видя като певица. Но дойде момент, в който взех  решение да започна да пея, защото растях с музика и музиката буквално течеше във вените ми. Живеех в среда на много големи музиканти, сред тях и Антонио Молина, като изразител на испанския стил, така че като слушаш такива големи изпълнители, отначало неминуемо малко ги имитираш, но с годините  ставаш все по- възрастен, узряваш и постепенно израстваш в начина, по който искаш да изразяваш себе си. В крайна сметка, това което най- силно ме водеше беше моята смелост. Никога не съм се плашила от това да направя грешка. В София ще донеса със себе си един цял житейски път и ще представя репертоар, който проследява целия ми живот. Ще има ладино, танго, фламенко, както и оригинални мои композиции, създавани през годините. Някои от песните ще бъдат изключително тъжни. Така че ако някой се колебае, сега е подходящият момент да се откаже и да не идва на концерта, ще има много меланхолия и дори драма и много много любов, защото в моите песни присъства силна любов. А музикантите, които ще дойдат са с мен от много години, те само с един поглед разпознават какво чувствам и какво искам да възпроизведем в момента.

Музикантите, които ще придружат Ясмин Леви на концерта й в София на 21 октомври са Йехил Хасон (Израел) китара, Вардан Хованисиан (Армения) на флейта, дудук, ней и кларинет; Майлс Даншо (Гана) на електрически контрабас и израелският перкусионист Ишай Амир.
Още от категорията
galliano_septet

Тайната на Ришар Галиано: слушам, влизам в диалог, предлагам, предизвиквам, забавлявам се

Големият френски акордеонист Ришар Галеано ще изнесе солов концерт във Варна на 17 декември. С ъвсем непринудено на една от работните срещи в Париж, Галиано съставя и собственоръчно написва на откъснат бял лист своето предложение за програмата „Соло Варна”. Този отрязък хартия, автентичен и ценен за почитателите на неговата музика, ще могат да..

публикувано на 16.12.17 в 00:06

Блус-легендите „Норман Бийкър бенд“ в афиша на „Аларма Пънк Джаз 2018“

През 2018 г. предаването „Аларма“ и радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ стават на 10 години. По този повод сме поканили някои специални хора, чиито имена започваме лека-полека да обявяваме… Квартетът на Норман Бийкър от Манчестър, чийто концерт в рамките на „Аларма“ ще е на 9 февруари 2018 г. в „София лайв клуб“ , е сред най-знаменитите британски..

публикувано на 15.12.17 в 17:23
Оркестър

"Коледа" на Димитър Ненов влиза в репертоара на оркестър "Генезис" и Музикална лаборатория за Човека

Тържественият коледен концерт на оркестър "Генезис" и хора на Музикална лаборатория за Човека ще бъде в навечерието на годишнината от рождението на един от изключителните български творци - композитора Димитър Ненов, на 18 декември от 19.00 часа в зала “България”. Програмата ще включва творбите на Ненов Токата (оркестрация Лазар Николов) и..

публикувано на 15.12.17 в 16:45

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 декември 2017

16 декември 3.00 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Алегро в ла минор D.947 „Житейски бури“ (Lebenssturme) за пиано на четири ръце. Изпълняват У Хан и Алесио Бакс. 3.17 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Клавирен квинтет в сол минор, оп. 57. Изпълняват Алесио Бакс (пиано) и Датският струнен квартет. 3.51 часа – Антонин Дворжак, Клавирен квартет № 2 в..

публикувано на 15.12.17 в 16:35

Любка Биаджони: Музикантите нямат нужда от диктатор, а от някой, който да ги свързва духовно

Запознах се с Марк Кадин след концерта на Валери Гергиев. Много исках да се запозная с него, защото разбрах от господин Велев, че Симфоничният оркестър има нов главен диригент. Аз отидох и му казах "добър вечер" и той беше наистина страшно любезен. И скромен, както Гергиев е скромен. Така започва разказа си за главния диригент на..

публикувано на 15.12.17 в 16:11

Рождения ден на великия Бетовен празнуват Quarto Quartet и приятели на музиката

Музикантите от Quarto Quartet (Иван Пенчев, цигулка, Кристина Хинова - цигулка, Татяна Тодорова - виола и Димитър Тенчев - виолончело) излизат на сцената на зала “България”, за да отбележат за пореден път рождения ден на един от най-великите композитори на всички времена - Лудвиг ван Бетовен. Колкото и да е спорна датата на раждане, все пак..

публикувано на 15.12.17 в 13:51

Димитър Узунов като Дон Хозе – коронна роля в бляскавата кариера на прославения тенор

В съботната вечер ще пробудим спомена за един от големите гласове на българския оперен театър. Поводът – на 10 декември преди 95 години в Стара Загора е роден Димитър Узунов. Ще си спомним някои от най-ярките му сценични преобразявания: Канио, Манрико, Каварадоси, Дон Хозе… и разбира се, Отело и Радамес. Показа ги в пълния им блясък на най-реномираните..

публикувано на 15.12.17 в 13:25