Ясмин Леви гостува с първи концерт в София

Ясмин Леви ще изнесе първия си концерт в България в София лайв клубна 21 октомври.  41 годишната израелска певица е родена в Йерусалим и е със сефарадски произход. Расте в семейство на музиканти. Ясмин Леви запазва и съживява най-красивите и романтични песни от ладино-юдейско-испанската традиция. Нейният страстен глас съчетава огнената страст на фламенкото с пламенността на близкоизточните арабски ритми. Придружаващите я инструменталисти допринасят за богатството и уникалността на изпълненията й с високия си професионализъм, също така те са нейни поддръжници в усилието й да спаси няколко века изчезваща история.

В директна онлайн връзка Ясмин Леви сподели кои са личностите, повлияли върху изграждането й като музикант и певица и как ще изглежда нейната първа среща с българската публика. Направих всичко възможно, за да не стана певица. Баща ми преди да почине, ни каза, че всички ние трябва да учим музика, но не и да ставаме музиканти като начин на живот и аз израснах по този начин. Фактът, че бях дъщеря на двама певци още повече затрудняваше представата ми да се видя като певица. Но дойде момент, в който взех  решение да започна да пея, защото растях с музика и музиката буквално течеше във вените ми. Живеех в среда на много големи музиканти, сред тях и Антонио Молина, като изразител на испанския стил, така че като слушаш такива големи изпълнители, отначало неминуемо малко ги имитираш, но с годините  ставаш все по- възрастен, узряваш и постепенно израстваш в начина, по който искаш да изразяваш себе си. В крайна сметка, това което най- силно ме водеше беше моята смелост. Никога не съм се плашила от това да направя грешка. В София ще донеса със себе си един цял житейски път и ще представя репертоар, който проследява целия ми живот. Ще има ладино, танго, фламенко, както и оригинални мои композиции, създавани през годините. Някои от песните ще бъдат изключително тъжни. Така че ако някой се колебае, сега е подходящият момент да се откаже и да не идва на концерта, ще има много меланхолия и дори драма и много много любов, защото в моите песни присъства силна любов. А музикантите, които ще дойдат са с мен от много години, те само с един поглед разпознават какво чувствам и какво искам да възпроизведем в момента.

Музикантите, които ще придружат Ясмин Леви на концерта й в София на 21 октомври са Йехил Хасон (Израел) китара, Вардан Хованисиан (Армения) на флейта, дудук, ней и кларинет; Майлс Даншо (Гана) на електрически контрабас и израелският перкусионист Ишай Амир.
Още от категорията

Urban tapes - да се зарибиш по ъндърграунд музиката

Музиката обединява двама младежи - Боян и Самуил около каузата да създадат платформа за талантливите български ъндърграунд музиканти. Идеята се заражда на една пейка в Лисабон и скоро след това първата платформа за акустични сесии Urban Tapes вече е факт. Предоставяме възможността на алтернативните музиканти да избягат от клишето. Вкарваме ги в..

публикувано на 16.03.18 в 19:45

"Д2" представи нова песен и тръгна на турне

Преди дни групата „Д2“ представи нова песен и клип. Тя се казва „Егоист“ и е по музика на „Д2“ и текст на Руши Видинлиев и Митко Кърнев. Режисьор на видеото пък е Алекс Борназ. В него са включени кадри от любовния концерт, който групата изнесе на 14 февруари в София. Димитър Кърнев и Александър Обретенов от „Д2“ разказаха повече за новото си..

публикувано на 16.03.18 в 17:37
Александър Сомов

Александър Сомов – успехът е човек да е щастлив със себе си

„Виолончелото е инструментът, с който могат да се правят много интересни неща и човек да показва много страни от своята музикалност“ – казва Александър Сомов. Роден е в семейство на музиканти. Още като ученик на Стефан Руневски в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, Александър концертира активно в много български градове, както и в..

публикувано на 16.03.18 в 13:14
Сцена от спектакъла на „Електра” в Метрополитън опера

"Електра" от Рихард Щраус на живо от Ню Йорк – 17 март, от 19 часа

Тази година Метрополитън опера в Ню Йорк отбелязва своя 87-и сезон на съботните радиоматинета – това е най-дълго издържалата поредица с класическа музика в американската медийна история! Поредният оперен спектакъл, който ще достигне в реално време до домовете на милионите оперомани по света, е „Електра” от Рихард Щраус с американското драматично сопрано..

публикувано на 16.03.18 в 11:59
Детски радиохор

Детският радиохор посреща пролетта с концерт в зала "България"

Детският хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова и тази година ще посрещне пролетта с красивата хорова музика в традиционния си концерт на 20 март, вторник, от 19.00 ч. в зала „България“. На престижната сцена световноизвестният радиохор ще отбележи 58-ия си рожден ден. Главният диригент Венеция  Караманова и диригентът Теодора..

публикувано на 16.03.18 в 11:16
Маестро Емил Табаков

Откриване на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” - 16 март, от 19 часа

От 58 години насам всяка пролет с Международния фестивал „Мартенски музикални дни” Русе се превръща в музикална столица на България. Фестивалът продължава да удържа и развива високите си стандарти с богато жанрово и стилово многообразие в концертните програми, с великолепните изпълнители и състави, с майсторските класове на именити музиканти, с..

публикувано на 16.03.18 в 10:00
Проф. Симо Лазаров и Росица Бечева в студиото на „Артефир”

Симо Лазаров чества 70-годишен юбилей

С авторски концерти, изложба и представяне на книгата „В света на електронната музика на композитора Симо Лазаров” на Росица Бечева започнаха честванията на 70-годишния юбилей на един от основоположниците на електронната и компютърната музика в България. Инициатор на тържествата е Нов български университет, където Симо Лазаров е почетен професор и..

публикувано на 16.03.18 в 09:45