Ясмин Леви гостува с първи концерт в София

Ясмин Леви ще изнесе първия си концерт в България в София лайв клубна 21 октомври.  41 годишната израелска певица е родена в Йерусалим и е със сефарадски произход. Расте в семейство на музиканти. Ясмин Леви запазва и съживява най-красивите и романтични песни от ладино-юдейско-испанската традиция. Нейният страстен глас съчетава огнената страст на фламенкото с пламенността на близкоизточните арабски ритми. Придружаващите я инструменталисти допринасят за богатството и уникалността на изпълненията й с високия си професионализъм, също така те са нейни поддръжници в усилието й да спаси няколко века изчезваща история.

В директна онлайн връзка Ясмин Леви сподели кои са личностите, повлияли върху изграждането й като музикант и певица и как ще изглежда нейната първа среща с българската публика. Направих всичко възможно, за да не стана певица. Баща ми преди да почине, ни каза, че всички ние трябва да учим музика, но не и да ставаме музиканти като начин на живот и аз израснах по този начин. Фактът, че бях дъщеря на двама певци още повече затрудняваше представата ми да се видя като певица. Но дойде момент, в който взех  решение да започна да пея, защото растях с музика и музиката буквално течеше във вените ми. Живеех в среда на много големи музиканти, сред тях и Антонио Молина, като изразител на испанския стил, така че като слушаш такива големи изпълнители, отначало неминуемо малко ги имитираш, но с годините  ставаш все по- възрастен, узряваш и постепенно израстваш в начина, по който искаш да изразяваш себе си. В крайна сметка, това което най- силно ме водеше беше моята смелост. Никога не съм се плашила от това да направя грешка. В София ще донеса със себе си един цял житейски път и ще представя репертоар, който проследява целия ми живот. Ще има ладино, танго, фламенко, както и оригинални мои композиции, създавани през годините. Някои от песните ще бъдат изключително тъжни. Така че ако някой се колебае, сега е подходящият момент да се откаже и да не идва на концерта, ще има много меланхолия и дори драма и много много любов, защото в моите песни присъства силна любов. А музикантите, които ще дойдат са с мен от много години, те само с един поглед разпознават какво чувствам и какво искам да възпроизведем в момента.

Музикантите, които ще придружат Ясмин Леви на концерта й в София на 21 октомври са Йехил Хасон (Израел) китара, Вардан Хованисиан (Армения) на флейта, дудук, ней и кларинет; Майлс Даншо (Гана) на електрически контрабас и израелският перкусионист Ишай Амир.
Още от категорията
Юри Чарийски

Камен бряг с Десета лятна приключенска фотоакадемия и Четвърти фестивал „Джаз на село“

Това изключително будителско начинание на живеещия във Виена фотограф Юри Чарийски – Приключенската фотоакадения и следващият я веднага след приключването ѝ джаз фестивал (основан съвсем спонтанно преди четири години, съвместно с братя Владигерови ) – е част от общия възход на Северното Черноморие, който забелязваме през последните години (наред със..

публикувано на 20.07.18 в 18:46

Род Стюарт издава нов албум

Седемдесет и три годишният британски певец Род Стюарт пусна сингъл от новия си албум, който ще излезе в продажба в края на септември, предаде Франс прес.  В сингъла "Didn't I" Род Стюарт, който през 2016 г. получи рицарско звание от кралица Елизабет Втора, се обръща към жена, която представя като своя дъщеря, обяснявайки, че взаимоотношенията..

публикувано на 20.07.18 в 13:27
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Пеенето е изразно средство, чрез което споделям емоциите си

„Артистът е този, който пали фитила и прави революциите“, каза в ефира на „Нашият ден“ оперното сопрано Ина Кънчева като мотив да подкрепи младите и талантливи българи със стипендиите „С усилия към звездите“ (per aspera ad astra).

публикувано на 20.07.18 в 11:25

"Реквием" от Верди открива оперните вечери в Белоградчик

Тази вечер за пръв път на фестивала "Опера на върховете-Белоградчишки скали" ще прозвучи  "Реквием" от Джузепе Верди . Това е едно от най-изпълняваните произведения в този жанр. Верди написва творбата по повод смъртта на две важни за него личности– композитора Джоакино Росини и писателя Алесандро Мандзони. Сцените на Страшния съд в операта..

публикувано на 20.07.18 в 11:23

Тази вечер българският оркестър „София Симфонкс“ с диригент Любка Биаджони ще гостува на фестивала Херенкимзее

Тази вечер българският оркестър „София Симфонкс“ с диригент Любка Биаджони ще гостува на престижния фестивал Херенкимзее в германската провинция Бавария. В програмата е включено и българско произведение - третият Концерт за пиано и оркестър от Панчо Владигеров със солист Георги Черкин. „София Симфоникс“ е чест гост на фестивала в..

публикувано на 20.07.18 в 10:51

Константин Илиевски – родолюбец и космополит

На 20 юли „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“ остават верни на традицията да представят в своите петъчни издания портрети на утвърдени български изпълнители и композитори. Личността, с която ще запознаем меломаните, успява по впечатляващ за младостта си начин да съчетае качествата на космополита и родолюбивия порив на един своеобразен..

публикувано на 20.07.18 в 09:25
 Роб Халфорд

Hills of Rock започва в Пловдив

В Пловдив започва второто издание на фестивала Hills of Rock. В рамките на три дни, на три сцени на „Гребната база“ в града, ще пеят 50 групи. В днешния първи ден е участието на създадената преди близо 20 години в Швеция метъл група „Сабатон“. На 21 юли на голямата сцена ще излязат Judas Priest, а в неделя IRON MAIDEN. Според..

публикувано на 20.07.18 в 07:47