Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясмин Леви гостува с първи концерт в София

Ясмин Леви ще изнесе първия си концерт в България в София лайв клубна 21 октомври.  41 годишната израелска певица е родена в Йерусалим и е със сефарадски произход. Расте в семейство на музиканти. Ясмин Леви запазва и съживява най-красивите и романтични песни от ладино-юдейско-испанската традиция. Нейният страстен глас съчетава огнената страст на фламенкото с пламенността на близкоизточните арабски ритми. Придружаващите я инструменталисти допринасят за богатството и уникалността на изпълненията й с високия си професионализъм, също така те са нейни поддръжници в усилието й да спаси няколко века изчезваща история.

В директна онлайн връзка Ясмин Леви сподели кои са личностите, повлияли върху изграждането й като музикант и певица и как ще изглежда нейната първа среща с българската публика. Направих всичко възможно, за да не стана певица. Баща ми преди да почине, ни каза, че всички ние трябва да учим музика, но не и да ставаме музиканти като начин на живот и аз израснах по този начин. Фактът, че бях дъщеря на двама певци още повече затрудняваше представата ми да се видя като певица. Но дойде момент, в който взех  решение да започна да пея, защото растях с музика и музиката буквално течеше във вените ми. Живеех в среда на много големи музиканти, сред тях и Антонио Молина, като изразител на испанския стил, така че като слушаш такива големи изпълнители, отначало неминуемо малко ги имитираш, но с годините  ставаш все по- възрастен, узряваш и постепенно израстваш в начина, по който искаш да изразяваш себе си. В крайна сметка, това което най- силно ме водеше беше моята смелост. Никога не съм се плашила от това да направя грешка. В София ще донеса със себе си един цял житейски път и ще представя репертоар, който проследява целия ми живот. Ще има ладино, танго, фламенко, както и оригинални мои композиции, създавани през годините. Някои от песните ще бъдат изключително тъжни. Така че ако някой се колебае, сега е подходящият момент да се откаже и да не идва на концерта, ще има много меланхолия и дори драма и много много любов, защото в моите песни присъства силна любов. А музикантите, които ще дойдат са с мен от много години, те само с един поглед разпознават какво чувствам и какво искам да възпроизведем в момента.

Музикантите, които ще придружат Ясмин Леви на концерта й в София на 21 октомври са Йехил Хасон (Израел) китара, Вардан Хованисиан (Армения) на флейта, дудук, ней и кларинет; Майлс Даншо (Гана) на електрически контрабас и израелският перкусионист Ишай Амир.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна