Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кийт Джарет

Четвъртък, 12 и 19 октомври, от 23.00 часа

Кийт Джарет
Снимка: личен архив

В "Джаз клуб" представяме на вашето внимание изкуството на Кийт Джарет. Официално започнали през 1972 година със студийната продукция Facing You (ECM-1017), големият брой соло пиано изяви на Джарет представляват все още странна за слушателя, необичайна амалгама. Границите на неговия основан на джаза стил (ако изобщо стилът му има лимес) се простират между класическата и модерната музика, с преплитащи се влияния от рок и кънтри, мейнстрийм, спиричуъл.
 Един от най-чувствителните, фини, инстантни композитори на сцената Джарет импровизира спонтанно, с различно от обичайното разбиране за този процес: тема, импровизация и отново – тема. Импровизацията за него е пълен с музикално-звукови изненади път. Дълъг път! Това той прави плавно, неусетно, но понякога и стряскащо рязко. С годините Джарет ни помогна да разберем, че една по детски чиста, лесна мелодия може да прерасне в мощен, чувствен, екстатичен спиричуъл или тържествен химн, както и че обичайното джаз музициране може да бъде следвано от бетовенова естетика и всичко това да звучи логично и добре. Слушайки Джарет може да доловим музикален полъх от Арт Тейтъм, Й.С.Бах, Бил Евънс, Шопен, Ахмад Джамал, Малер, Хиндемит, Брамс… Понякога при необичайно продължителните джаретови музикални странствания можем да очакваме и да получим тежка музикална импровизационна конструкция с устойчиви хармонични функции и техните прогресии върху кратки (понякога – азбучни) теми, които на финала сякаш политат и най-сетне… се смиряват, превръщат се в „бахови“ хорали. В дългия си творчески път Кийт Джарет има интерпретации на творби от Хендел, Бах, Моцарт. Те вероятно са били необходими като стъпало към реализацията на впечатляващия му проект: изпълнението и звукозапис на „24 прелюдии и фуги“ от Дмитрий Шостакович. С мисъл към Твореца, Джарет е имал нужда от Й.С.Бах при доближаването до пианото на Шостакович. Странно или не – живея с усещането за присъствие на баховия гений много повече в изпълнените от Кийт Джарет пиеси на Шостакович, отколкото при прочита му на творби от самия Йохан Себастиан!
В срещите ни имате възможност да чуете и музика от репертоара на Кийт Джарет заедно с неговия американски квартет (с Чарли Хейдън, Дюи Редмън, Пол Моушън), европейския квартет (с Ян Гарбарек, Пале Даниалсон, Йон Кристенсен), триото му с Гари Пийкок и Джак ДеЖонет, но и негови авторски пиеси, песни, изпълнени от самия Джарет като мултиинструменталист и… певец!
Добре дошли в "Джаз клуб" и Кийт Джарет, с когото Съдбата е дала шанс да сме заедно на тази земя.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна