Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дървото на живота” в памет на донорите беше допълнено със седем имена

Лекари, пилоти и мотористи дадоха старт на Европейската седмица на донорството

За пети път у нас от днес до 16 октомври се провежда Европейската седмица на донорството. Надсловът тази година е "Частица от теб може да бъде за някого целия свят!". Стартът на кампанията бе даден във Военномедицинска академия, където "Дървото на живота” в памет на донорите беше допълнено със седем имена на хора, изгубили живота си от началото на 2017 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти на лечебното заведение.

Събитието събра медицински специалисти, представители на ВВС, чиито екипи помагат почти при всяка донорска ситуация; членове на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders”; както и пациенти, трансплантирани във ВМА. Началникът на лечебното заведение полк. проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че тази година в болницата са извършени седем трансплантации на черен дроб:

"Общият брой на трансплантираните е 63, като на нашата 10-годишнина през месец май отчетохме 59 трансплантации. След май месец до сега се извършиха три сполучливи трансплантации на черен дроб. Това е една много хубава инициатива, защото знаете, че въпреки, че се говори много по тези въпроси, все още много хора не разбират същността на донорството - какво значи да се дарят органите на техния близък, какво значи мозъчна смърт, и че на никого, след като е починал или загинал, не му трябват органи, а тези органи могат да спасят десетки други хора".

От началото на годината у нас са извършени 50 трансплантации, а за миналата година са близо 60, посочи изпълнителният директор на Агенцията по трансплантация д-р Марияна Симеонова:

"Положителна тенденция е, че имаме повече донори с доказана мозъчна смърт, което всъщност освен информираността на населението, за да има представа какво е мозъчна смърт и каква е разликата между кома и мозъчна смърт, другото е именно организацията на болнично ниво, да се установява всяка настъпила мозъчна смърт. В момента сме достигнали шест донора с доказана мозъчна смърт на милион население, което приближава една оптимална стойност от 10 донора с мозъчна смърт в Европа".

Сн. Лилия ГерчеваПодполк. Лазарин Лазаров, зам.-командир по летателната подготовка в 16-а транспортна група на Авиобаза "Враждебна", заяви, че всеки един от пилотите подхожда с най-висока отговорност при възникване на донорска ситуация, когато участват в транспортиране на пациенти и органи.

Легендарният вратар на ЦСКА Джони Велинов, на когото бе трансплантиран черен дроб преди 10 години: "Как да благодаря на тези хора? Нямам думи. Щастлив съм, че съм жив благодарение на тях!".

Проф. Мутафчийски съобщи още, че от края на месеца медицински специалисти от ВМА ще обучават членове на мотоорганизацията "Sofia Riders" за оказване на първа помощ, до идване на спешните медицински екипи. Георги Боянов от организацията, в която членуват над 10 хиляди любители на високите скорости, отбеляза желанието им да помагат.

Още за церемонията - чуйте в звуковия файл! За инициативата, както и за проблемите в системата на донорството и трансплантациите у нас - ще чуете подробности и в предаването "Часът на здравето" в събота, след 11:00 часа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени