Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази вечер:

Аглика Генова и Любен Димитров свирят за юбилея на зала "България"

Зала "България" през 1937 г.
Снимка: stara-sofia.com
Точно преди 80 години, на 9 октомври 1937 г., за първи път разтваря вратите си новата Концертна зала "България", която е част от цялостен архитектурен комплекс, инвестиран от Чиновническото кооперативно взаимнозастрахователно дружество.

Проектът е на известните архитекти проф. Станчо Белковски (1891-1962) и Иван Данчов (1893-1972), завършили в Берлин, автори на редица проекти като сградите на "Алианс Франсез", Германското училище (днешната Национална музикална академия, Кинотеатър и хотел "Балкан" (сега Младежки театър). Сградата е един от примерите на модернизма в българската архитектура от този период и през 1978 г. е обявена за паметник на културата.

Залата се открива с концерт на Българската държавна филхармония под диригентството на Цанко Цанков, със солисти Димитър Ненов, Люба Енчева и Панчо Владигеров, с участието и на френския органист и композитор Жозеф Боне. Тази вечер в честването на 80-годишнината на емблематичната концертна зала ще се включи клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров, както и пианистът Людмил Ангелов.

Почетен гост на празничния концерт ще бъде Йоан Холендер - една от най-авторитетните фигури в оперния свят, почетен артистичен директор и създател на престижния музикален фестивал „Джордже Енеску”, артистичен съветник на Метрополитън опера и на Пролетния фестивал в Токио. Йоан Холендер е най-дългогодишният директор на Виенската Щатсопер, изключително успешен оперен мениджър, откривател на много звезди, сред които и българите Веселина Кацарова, Красимира Стоянова и Надя Кръстева. Самият той не крие пристрастието си към българските музиканти и певци. Само преди дни на  официална церемония в дом „Витгенщайн“ във Виена му бе връчена наградата на Министерството на културата на Република България - почетен знак “Златен век“. 

Още - чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени