Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия очаква МВФ да повиши глобалните си икономически прогнози на годишната среща в края на седмицата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният валутен фонд вероятно ще повиши тази седмица прогнозите си за растежа за световната икономика, което означава, че е крайно време водещите централни банки да започнат да оттеглят агресивните си парични стимули, заявиха в понеделник германски държавни служители, съобщава агенция Ройтерс.

Централните банкери и финансовите министри от цял свят ще се съберат във Вашингтон в края на седмицата (на 13-ти октомври) за редовната годишна среща на МВФ и на Световната банка.

Понастоящем МВФ предвижда глобален икономически растеж от 3,5% през тази и от 3,6% през 2018-а година. Мисля, че е разумно да се отбележи, че МВФ ще преразгледа своите прогнози във възходяща посока, посочи за Ройтерс един висш германски служител, говорейки при условие на анонимност.

Според него предстоящите в края на седмицата дискусии също така ще дадат възможност да се обсъдят и приоритетите на Германия по време на нейното президентството на страните от Г-20. Висшият немски представител отбеляза, че приоритетите включват въпроси, свързани с консолидиране на националните бюджети, намаляване на дълга и укрепване на икономиките срещу бъдещи шокове посредством структурни реформи.

Трябва да се има предвид, че през декември Германия ще предаде председателството на Г-20 на Аржентина.

Годишната среща на МВФ и на СВ във Вашингтон също така ще е последната за германския финансов министър Волфганг Шойбле, който след проведените през миналия месец националните избори се очаква да стане ръководител на долната камара на немския парламент, известен като Бундестаг.

В продължение на години Шойбле настояваше централните банки да прекратят своята изключително разхлабена парична политика, а правителствата да спрат да трупат дългове. Това беше отразен в отворено писмо, публикувано  в понеделник от неговия главен икономически съветник Лудгер Шукнехт. Именно тази есен би било много подходящо време да поемем силен ангажимент на срещата във Вашингтон да се сложи край на прекомерните дългове и на прекалено разхлабените лихвени и парични политики, посочи Шукнехт.

Той заяви, че в последният си доклад МВФ е посочил правилно за нарастващите рискове за финансовата стабилност в резултат на прекалено експанзионистичната парична политика. Търсенето на по-висока доходност от инвеститорите по цял свят, рискът от фискална доминация на централните банки и лошото разпределение в реалната икономика поставят под обща опасност общата цел за силен, устойчив и балансиран икономически растеж, предупреди Шукнехт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна