Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 загинаха, а десетки хиляди бяха евакуирани заради пожари в Северна Калифорния

Губернаторът на Калифорния обяви извънредно положение

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Поне десет душа загинаха и десетки хиляди бяха евакуирани по време на горски пожари в Северна Калифорния, които властите определят като "безпрецедентни". Губернаторът на Калифорния Джери Браун обяви извънредно положение. Той заяви, че пожарите са разрушили сгради и продължават да бъдат заплаха за хиляди домове. Евакуираните граждани са над 20 000. Те са от окръзите Напа, Сонома и Юба. 

Местни медии съобщават за поне хиляда и петстотин опустошени домове и бизнес сгради. Към момента не се знае какво е причинило стихията, започнала в неделя вечерта. Ветровитото време в областта се очаква да влоши обстановката. Пожарите бушуват в регион, който е дом на множество винарни. Десетки работещи там са били спасени с помощта на хеликоптери. Асоциацията на винопроизводителите в долината Напа обяви, че по-голямата част от винарните са били затворени в понеделник заради липса на електрозахранване, заповеди за евакуация и невъзможност за работа.

В някои части е наложен вечерен полицейски час от опасения за плячкосване на местата, подложени на евакуации.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който бе на посещение в Калифорния, увери, че федералното правителство е готово да окаже всякаква помощ, от която има нужда.

Националният център по метеорология предупреди, че условията биха довели до бързото разрастване на огнена стихия също около Сан Франциско.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени