Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Неделчев с нова книга за последните години на Яворов

Пловдивска премиера на книгата „Яворов. Сюжетите на последните години“ ще се състои в книжарница „Хермес“- Централ.

Тя ще бъде представена от автора проф. Михаил Неделчев - литературен критик и дългогодишен изследовател на творчеството на Яворов.  

Новата книга на проф. Неделчев – „Яворов. Сюжетите на последните години“, е посветена на Яворовото творческо, личностно-биографическо и обществено битие от 1910 до 1914 г. 

Това са новонаписани интерпретации и драматически разкази за единствената поетическа книга „Подир сенките на облаците“.  За трагическия финал на любовта към Мина и за представянето на този интимен сюжет във Философско-поетическия дневник и стихотворението „Невинност свята, орхидея“ от него и в драмата „В полите на Витоша“.  За ибсенизма на втората драма „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“, за Яворовата година на траура, за битието в смъртта с Лора. 

Цялата тази персоналистическа проблематика е видяна в различните контексти на явяването на трагическия поет в света на войната, на култа към добре направените книги в кръга „Мисъл“, на една теория за жестовете.  Показано е и как идеите на проф. Михаил Неделчев привличат и множество литературоведи и писатели в диалогичното поле за Яворов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна