Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се ПГ на ГЕРБ да обсъди оставката на Антон Тодоров

Стойчо Стойчев: Скандалът с Антон Тодоров и Валери Симеонов няма да повлияе на управлението

| обновено на 10.10.17 в 09:38

Очаква се парламентарната група на ГЕРБ да обсъди подадената вчера от Антон Тодоров оставка. Напускането си Тодоров обяви близо седмица, след като в ефир отправи закана за уволнение на журналист. Няма да позволя да бъда превърнат в нарицателно за цензура и заплахи, написа той в мотивите си. За да напусне парламента, оставката му трябва да бъде одобрена от депутатите в пленарната зала. Това е втората оставка на депутат за последните две седмици, която ГЕРБ обсъжда. Първата беше на Делян Добрев.

Политологът Стойчо Стойчев коментира в "Преди всички", че оставката е поискана и прогнозира, че ще бъде приета, както от парламентарната група на ГЕРБ, така и в пленарната зала утре. Според него правителството е стабилно и скандалът с изказвания на Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов няма да повлияе на управлението:

Стабилно е правителството. Първо, защото няма търкания между коалиционните партньори, второ – очевидно българското гражданство вече е много по-слабо критично към такива скандали и те трудно биха довели до някакви масови протести срещу правителството, които да го свалят
.

По повод на провалилия се вчера Консултативен съвет за национална сигурност, политологът обясни, че президентът не може да бъде игнориран и то по неща, в които има интегрално участие. Според Стойчев,Снимка масовото напускане на залата, както и закъснението на премиера, а също и отлагането на КСНС, от една страна
показва липса на уважение към президента, за което не можем да виним само управляващите, тъй като самият президент също е част в последните няколкомесечни скандали, които се вихрят между ГЕРБ, БСП и между управляващите и президента. 
Като казвам управляващите, нямам предвид само ГЕРБ, но и коалиционните партньори от "Обединени патриоти". Затова може би вчерашното напускане на Консултативния съвет беше един символичен акт, с който се показва по-скоро сила и  институционално надмощие на управляващите, като президентът, сам по себе си, не може да направи много в една такава борба, тъй като неговата институция като цяло е слаба институция, добави политологът.
Темата "антикорупция", с която държавният глава реши да се занимава, е тема за съвсем друг клон на властта и това е съдебната власт. Ако ние наистина искаме да видим реални намерения за борба с корупцията, то трябва да ги търсим в съдебната система и то в прокуратурата най-вече, която трябва да защитава държавния интерес, подчерта още Стойчев. 

Заради репликите на Антон Тодоров и на вицепремиера Валери Симеонов, отправени в ефир към водещия на сутрешния блок на "Нова телевизия" Виктор Николаев, утре пред сградата на Министерския съвет ще има протест на журналисти.

Подробности по темата и цялото интервю със Стойчо Стойчев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна