Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Барселона против едностранно обявяване на независимост на Каталуня

В. Гарчева: Независимостта на Каталуния ще бъде обявена

| обновено на 10.10.17 в 10:54
Ада Колау
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кметът на Барселона Ада Колау се обяви против едностранно обявяване на независимост на Каталуния. Колау призова ръководителя на регионалното правителство Карлес Пучдемон да не подлага на риск социалното единство. Вчера испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Испания няма да бъде разпокъсана и националното единство ще бъде запазено.

В Каталуния днес предстои важна сесия на парламента, на която реч ще изнесе именно каталунският лидер.

В предаването "Преди всички" журналистът Веселина Гарчева прогнозира, че автономната област ще обяви независимост, защото, ако не го направят, то това би било едно политическо самоубийство, та въпросът е дали ще я обяви като фактическа независимост, или като символична независимост, която да няма юридически законови ефекти, но както казват други анализатори - "няма такава". 

Привърженици на независимостта на Каталуния на демонстрация в БарселонаНапрежение в испанското общество покрай речта определено има, тъй като не се знае какво ще се случи, добави Гарчева:
Никой, освен Пучдемон и хората около него, не знае какво ще се случи, като според моите лични наблюдения мнозинството е именно онези хора - мълчаливото мнозинство на тези, които, въпреки че се чувстват каталунци по душа, не държат Каталуния да бъде независима държава и да се отцепи от Испания.
Разделението е дълбоко - и между самите каталунци вътре в каталунското общество, и между каталунци и испанци, подчерта още журналистът.
Подробност, както и цялото интервю, можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна