Болшой театър и "Метрополитън" ще поставят съвместно три опери

Болшой театърБолшой театър в Москва и "Метрополитън" в Ню Йорк обявиха, че възнамеряват да продуцират съвместно три оперни постановки, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Става въпрос за безпрецедентно творческо сътрудничество на фона на обтегнатите отношения между Русия и САЩ.

Оперите "Аида" от Верди, "Саломе" от Щраус и "Лоенгрин" от Вагнер ще бъдат програмирани между 2019 г. и 2022 г. в Ню Йорк и Москва, заявиха на съвместна пресконференция в руската столица директорът на Болшой театър Владимир Урин и директорът на операта "Метрополитън" Питър Гелб.

Звездата на операта "Метрополитън", певицата Анна Нетребко бе избрана за изпълнителка на главната роля в постановките "Аида" и "Саломе". Тя ще се превъплъти също в образа на Елза в "Лоенгрин".

Това културно сътрудничесто, което е първо по рода си между Болшой театър и операта "Метрополитън", идва в контекста на политическо напрежение между Москва и Вашингтон, които взаимно си налагат санкции.

Смятам, че подобни събития ни позволяват да се опознаем по-добре - Метрополитън операзаяви Урин, отбелязвайки, че това сътрудничество няма политически подтекст. - Осъществяваме сътрудничество, защото смятаме, че е нужно от творческа гледна точка.

Питър Гелб, който е директор на операта "Метрополитън" от 12 години, вписа въпросното сътрудничество в рамките на културния обмен между САЩ и СССР.

Спомням си за първото споразумение между последния генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов и тогавашния американски президент Роналд Рейгън - това започна с културен обмен, каза Гелб. Той увери, че присъствието му тук няма нищо общо с политиката. Гелб поясни, че макар досега да е бил скептичен към копродукциите, направил изключение, за да може да работи с Болшой театър. Става въпрос за първо представяне на операта "Метрополитън" в Русия, докато Болшой театър е бил много пъти на турне в Ню Йорк от 1959 г.

Още от категорията
galliano_septet

Тайната на Ришар Галиано: слушам, влизам в диалог, предлагам, предизвиквам, забавлявам се

Големият френски акордеонист Ришар Галеано ще изнесе солов концерт във Варна на 17 декември. С ъвсем непринудено на една от работните срещи в Париж, Галиано съставя и собственоръчно написва на откъснат бял лист своето предложение за програмата „Соло Варна”. Този отрязък хартия, автентичен и ценен за почитателите на неговата музика, ще могат да..

публикувано на 16.12.17 в 00:06

Блус-легендите „Норман Бийкър бенд“ в афиша на „Аларма Пънк Джаз 2018“

През 2018 г. предаването „Аларма“ и радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ стават на 10 години. По този повод сме поканили някои специални хора, чиито имена започваме лека-полека да обявяваме… Квартетът на Норман Бийкър от Манчестър, чийто концерт в рамките на „Аларма“ ще е на 9 февруари 2018 г. в „София лайв клуб“ , е сред най-знаменитите британски..

публикувано на 15.12.17 в 17:23
Оркестър

"Коледа" на Димитър Ненов влиза в репертоара на оркестър "Генезис" и Музикална лаборатория за Човека

Тържественият коледен концерт на оркестър "Генезис" и хора на Музикална лаборатория за Човека ще бъде в навечерието на годишнината от рождението на един от изключителните български творци - композитора Димитър Ненов, на 18 декември от 19.00 часа в зала “България”. Програмата ще включва творбите на Ненов Токата (оркестрация Лазар Николов) и..

публикувано на 15.12.17 в 16:45

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 декември 2017

16 декември 3.00 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Алегро в ла минор D.947 „Житейски бури“ (Lebenssturme) за пиано на четири ръце. Изпълняват У Хан и Алесио Бакс. 3.17 часа – Дмитрий Шостакович (1906-1975), Клавирен квинтет в сол минор, оп. 57. Изпълняват Алесио Бакс (пиано) и Датският струнен квартет. 3.51 часа – Антонин Дворжак, Клавирен квартет № 2 в..

публикувано на 15.12.17 в 16:35

Любка Биаджони: Музикантите нямат нужда от диктатор, а от някой, който да ги свързва духовно

Запознах се с Марк Кадин след концерта на Валери Гергиев. Много исках да се запозная с него, защото разбрах от господин Велев, че Симфоничният оркестър има нов главен диригент. Аз отидох и му казах "добър вечер" и той беше наистина страшно любезен. И скромен, както Гергиев е скромен. Така започва разказа си за главния диригент на..

публикувано на 15.12.17 в 16:11

Рождения ден на великия Бетовен празнуват Quarto Quartet и приятели на музиката

Музикантите от Quarto Quartet (Иван Пенчев, цигулка, Кристина Хинова - цигулка, Татяна Тодорова - виола и Димитър Тенчев - виолончело) излизат на сцената на зала “България”, за да отбележат за пореден път рождения ден на един от най-великите композитори на всички времена - Лудвиг ван Бетовен. Колкото и да е спорна датата на раждане, все пак..

публикувано на 15.12.17 в 13:51

Димитър Узунов като Дон Хозе – коронна роля в бляскавата кариера на прославения тенор

В съботната вечер ще пробудим спомена за един от големите гласове на българския оперен театър. Поводът – на 10 декември преди 95 години в Стара Загора е роден Димитър Узунов. Ще си спомним някои от най-ярките му сценични преобразявания: Канио, Манрико, Каварадоси, Дон Хозе… и разбира се, Отело и Радамес. Показа ги в пълния им блясък на най-реномираните..

публикувано на 15.12.17 в 13:25