Болшой театър и "Метрополитън" ще поставят съвместно три опери

Болшой театърБолшой театър в Москва и "Метрополитън" в Ню Йорк обявиха, че възнамеряват да продуцират съвместно три оперни постановки, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Става въпрос за безпрецедентно творческо сътрудничество на фона на обтегнатите отношения между Русия и САЩ.

Оперите "Аида" от Верди, "Саломе" от Щраус и "Лоенгрин" от Вагнер ще бъдат програмирани между 2019 г. и 2022 г. в Ню Йорк и Москва, заявиха на съвместна пресконференция в руската столица директорът на Болшой театър Владимир Урин и директорът на операта "Метрополитън" Питър Гелб.

Звездата на операта "Метрополитън", певицата Анна Нетребко бе избрана за изпълнителка на главната роля в постановките "Аида" и "Саломе". Тя ще се превъплъти също в образа на Елза в "Лоенгрин".

Това културно сътрудничесто, което е първо по рода си между Болшой театър и операта "Метрополитън", идва в контекста на политическо напрежение между Москва и Вашингтон, които взаимно си налагат санкции.

Смятам, че подобни събития ни позволяват да се опознаем по-добре - Метрополитън операзаяви Урин, отбелязвайки, че това сътрудничество няма политически подтекст. - Осъществяваме сътрудничество, защото смятаме, че е нужно от творческа гледна точка.

Питър Гелб, който е директор на операта "Метрополитън" от 12 години, вписа въпросното сътрудничество в рамките на културния обмен между САЩ и СССР.

Спомням си за първото споразумение между последния генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов и тогавашния американски президент Роналд Рейгън - това започна с културен обмен, каза Гелб. Той увери, че присъствието му тук няма нищо общо с политиката. Гелб поясни, че макар досега да е бил скептичен към копродукциите, направил изключение, за да може да работи с Болшой театър. Става въпрос за първо представяне на операта "Метрополитън" в Русия, докато Болшой театър е бил много пъти на турне в Ню Йорк от 1959 г.

Още от категорията
Юри Чарийски

Камен бряг с Десета лятна приключенска фотоакадемия и Четвърти фестивал „Джаз на село“

Това изключително будителско начинание на живеещия във Виена фотограф Юри Чарийски – Приключенската фотоакадения и следващият я веднага след приключването ѝ джаз фестивал (основан съвсем спонтанно преди четири години, съвместно с братя Владигерови ) – е част от общия възход на Северното Черноморие, който забелязваме през последните години (наред със..

публикувано на 20.07.18 в 18:46

Род Стюарт издава нов албум

Седемдесет и три годишният британски певец Род Стюарт пусна сингъл от новия си албум, който ще излезе в продажба в края на септември, предаде Франс прес.  В сингъла "Didn't I" Род Стюарт, който през 2016 г. получи рицарско звание от кралица Елизабет Втора, се обръща към жена, която представя като своя дъщеря, обяснявайки, че взаимоотношенията..

публикувано на 20.07.18 в 13:27
Ина Кънчева

Ина Кънчева: Пеенето е изразно средство, чрез което споделям емоциите си

„Артистът е този, който пали фитила и прави революциите“, каза в ефира на „Нашият ден“ оперното сопрано Ина Кънчева като мотив да подкрепи младите и талантливи българи със стипендиите „С усилия към звездите“ (per aspera ad astra).

публикувано на 20.07.18 в 11:25

"Реквием" от Верди открива оперните вечери в Белоградчик

Тази вечер за пръв път на фестивала "Опера на върховете-Белоградчишки скали" ще прозвучи  "Реквием" от Джузепе Верди . Това е едно от най-изпълняваните произведения в този жанр. Верди написва творбата по повод смъртта на две важни за него личности– композитора Джоакино Росини и писателя Алесандро Мандзони. Сцените на Страшния съд в операта..

публикувано на 20.07.18 в 11:23

Тази вечер българският оркестър „София Симфонкс“ с диригент Любка Биаджони ще гостува на фестивала Херенкимзее

Тази вечер българският оркестър „София Симфонкс“ с диригент Любка Биаджони ще гостува на престижния фестивал Херенкимзее в германската провинция Бавария. В програмата е включено и българско произведение - третият Концерт за пиано и оркестър от Панчо Владигеров със солист Георги Черкин. „София Симфоникс“ е чест гост на фестивала в..

публикувано на 20.07.18 в 10:51

Константин Илиевски – родолюбец и космополит

На 20 юли „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“ остават верни на традицията да представят в своите петъчни издания портрети на утвърдени български изпълнители и композитори. Личността, с която ще запознаем меломаните, успява по впечатляващ за младостта си начин да съчетае качествата на космополита и родолюбивия порив на един своеобразен..

публикувано на 20.07.18 в 09:25
 Роб Халфорд

Hills of Rock започва в Пловдив

В Пловдив започва второто издание на фестивала Hills of Rock. В рамките на три дни, на три сцени на „Гребната база“ в града, ще пеят 50 групи. В днешния първи ден е участието на създадената преди близо 20 години в Швеция метъл група „Сабатон“. На 21 юли на голямата сцена ще излязат Judas Priest, а в неделя IRON MAIDEN. Според..

публикувано на 20.07.18 в 07:47