Болшой театър и "Метрополитън" ще поставят съвместно три опери

Болшой театърБолшой театър в Москва и "Метрополитън" в Ню Йорк обявиха, че възнамеряват да продуцират съвместно три оперни постановки, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Става въпрос за безпрецедентно творческо сътрудничество на фона на обтегнатите отношения между Русия и САЩ.

Оперите "Аида" от Верди, "Саломе" от Щраус и "Лоенгрин" от Вагнер ще бъдат програмирани между 2019 г. и 2022 г. в Ню Йорк и Москва, заявиха на съвместна пресконференция в руската столица директорът на Болшой театър Владимир Урин и директорът на операта "Метрополитън" Питър Гелб.

Звездата на операта "Метрополитън", певицата Анна Нетребко бе избрана за изпълнителка на главната роля в постановките "Аида" и "Саломе". Тя ще се превъплъти също в образа на Елза в "Лоенгрин".

Това културно сътрудничесто, което е първо по рода си между Болшой театър и операта "Метрополитън", идва в контекста на политическо напрежение между Москва и Вашингтон, които взаимно си налагат санкции.

Смятам, че подобни събития ни позволяват да се опознаем по-добре - Метрополитън операзаяви Урин, отбелязвайки, че това сътрудничество няма политически подтекст. - Осъществяваме сътрудничество, защото смятаме, че е нужно от творческа гледна точка.

Питър Гелб, който е директор на операта "Метрополитън" от 12 години, вписа въпросното сътрудничество в рамките на културния обмен между САЩ и СССР.

Спомням си за първото споразумение между последния генерален секретар на КПСС Михаил Горбачов и тогавашния американски президент Роналд Рейгън - това започна с културен обмен, каза Гелб. Той увери, че присъствието му тук няма нищо общо с политиката. Гелб поясни, че макар досега да е бил скептичен към копродукциите, направил изключение, за да може да работи с Болшой театър. Става въпрос за първо представяне на операта "Метрополитън" в Русия, докато Болшой театър е бил много пъти на турне в Ню Йорк от 1959 г.

Още от категорията

Urban tapes - да се зарибиш по ъндърграунд музиката

Музиката обединява двама младежи - Боян и Самуил около каузата да създадат платформа за талантливите български ъндърграунд музиканти. Идеята се заражда на една пейка в Лисабон и скоро след това първата платформа за акустични сесии Urban Tapes вече е факт. Предоставяме възможността на алтернативните музиканти да избягат от клишето. Вкарваме ги в..

публикувано на 16.03.18 в 19:45

"Д2" представи нова песен и тръгна на турне

Преди дни групата „Д2“ представи нова песен и клип. Тя се казва „Егоист“ и е по музика на „Д2“ и текст на Руши Видинлиев и Митко Кърнев. Режисьор на видеото пък е Алекс Борназ. В него са включени кадри от любовния концерт, който групата изнесе на 14 февруари в София. Димитър Кърнев и Александър Обретенов от „Д2“ разказаха повече за новото си..

публикувано на 16.03.18 в 17:37
Александър Сомов

Александър Сомов – успехът е човек да е щастлив със себе си

„Виолончелото е инструментът, с който могат да се правят много интересни неща и човек да показва много страни от своята музикалност“ – казва Александър Сомов. Роден е в семейство на музиканти. Още като ученик на Стефан Руневски в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София, Александър концертира активно в много български градове, както и в..

публикувано на 16.03.18 в 13:14
Сцена от спектакъла на „Електра” в Метрополитън опера

"Електра" от Рихард Щраус на живо от Ню Йорк – 17 март, от 19 часа

Тази година Метрополитън опера в Ню Йорк отбелязва своя 87-и сезон на съботните радиоматинета – това е най-дълго издържалата поредица с класическа музика в американската медийна история! Поредният оперен спектакъл, който ще достигне в реално време до домовете на милионите оперомани по света, е „Електра” от Рихард Щраус с американското драматично сопрано..

публикувано на 16.03.18 в 11:59
Детски радиохор

Детският радиохор посреща пролетта с концерт в зала "България"

Детският хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова и тази година ще посрещне пролетта с красивата хорова музика в традиционния си концерт на 20 март, вторник, от 19.00 ч. в зала „България“. На престижната сцена световноизвестният радиохор ще отбележи 58-ия си рожден ден. Главният диригент Венеция  Караманова и диригентът Теодора..

публикувано на 16.03.18 в 11:16
Маестро Емил Табаков

Откриване на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” - 16 март, от 19 часа

От 58 години насам всяка пролет с Международния фестивал „Мартенски музикални дни” Русе се превръща в музикална столица на България. Фестивалът продължава да удържа и развива високите си стандарти с богато жанрово и стилово многообразие в концертните програми, с великолепните изпълнители и състави, с майсторските класове на именити музиканти, с..

публикувано на 16.03.18 в 10:00
Проф. Симо Лазаров и Росица Бечева в студиото на „Артефир”

Симо Лазаров чества 70-годишен юбилей

С авторски концерти, изложба и представяне на книгата „В света на електронната музика на композитора Симо Лазаров” на Росица Бечева започнаха честванията на 70-годишния юбилей на един от основоположниците на електронната и компютърната музика в България. Инициатор на тържествата е Нов български университет, където Симо Лазаров е почетен професор и..

публикувано на 16.03.18 в 09:45