Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка ще забрани уебсайтовете, предлагащи за търговия криптовалути като биткойн

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще блокира достъпа до уебсайтове за търговия, които предлагат криптовалути като биткойн, заяви във вторник първият подуправител на Руската централна банка Сергей Швецов, определяйки подобна търговия като съмнителна, съобщава Ройтерс.

Първоначално руските финансови органи третираха като незаконни всякакъв вид разплащателни средства, издавани от не държавни институции, обяснявайки, че те могат да бъдат използвани за пране на пари. На по-късен етап обаче властите приеха глобално процъфтяващия пазар на криптовалути, но поискаха или да могат да контролират оборота, или да ограничат достъпа до пазара.

Не можем да стоим настрана. Не можем да предоставим директен и лесен достъп до такива съмнителни инструменти на инвеститорите на дребно, посочи Швецов.

Говорейки на конференция за дериватните инструменти на финансовите пазари, Сергей Швецов каза, че Руската централна банка вижда нарастващ интерес към криптовалутите с оглед на високата възвръщаемост от покупките на такива финансови инструменти. Той обаче предупреди, че виртуалните валути постепенно се трансформират от средство за разплащане във високодоходни активи. Смятаме, че за нашите граждани и за нашия бизнес, използването на такива криптовалути като инвестиционно средство води до неоправдано високи рискове, предупреди Швецов.

По-рано през годината руските власти заявиха, че биха искали да регулират използването на криптовалути от руски граждани и компании.

                                                                                                            Графика на биткойн / американски долар

Снимка

Междувременно най-известната виртуална валута - биткойн, която се появи за пръв път към средата на 2010-а година, се търгува днес на ниво от около 4795 щатски долара, поскъпвайки с близо 60% от неотдавнашното септемврийско дъно към 3620 долара, което беше ударено за кратко, след като главният изпълнителен директор на американската банка JP Morgan Chase & Co. Джейми Дaйман описа тази криптовалута като измама, която в крайна сметка ще се взриви. Преди време Джейми Дайман превзе заглавия на световната финансова преса, предлагайки бруталното премахване на биткойн, определяйки криптовалутата като измама и като ценови балон, който е по-лош дори от лудостта по луковиците на холандските лалета преди близо 400 години и подчерта, че това няма да свърши никак добре.

Трябва да се има предвид, че биткойнът поскъпна с цели 600% само в рамките на последните 12 месеца и с 1600% през последните 24 месеца. В тази връзка дори известният икономист Кенет Рогоф отбеляза, че криптовалутата биткойн е най-раздутия ценови балон в настоящия финансов свят и на него не би трябвало да се гледа като голям инвестиционен залог за новите времена на финансовите технологии. Най-доброто ми предположение е, че в дългосрочен план финансовите технологии ще процъфтяват, но въпреки това цената на биткойна ще се срине, тъй като държавите няма да толерират анонимните разплащания, които улесняват прането на пари и укриването на данъци, прогнозира Рогоф.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени