Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотова: Проваленото заседание на КСНС показа кой наистина иска да се бори с корупцията в държавата

Има опасност от създаване на втори Шенген в ЕС, предупреди вицепрезидентът

| обновено на 10.10.17 в 14:55
Снимка: БГНЕС
Според вицепрезидента Илияна Йотова проваленото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) е показало кой наистина иска да се бори с корупцията в държавата. Съветът е най-подходящото място за обсъждане на ключов за страната проблем на сигурността, каквато е корупцията, смята Йотова:

Точно това място вчера беше провалено. Аз не мога да си дам отговор защо и с какви подбуди беше направено. Отговорите трябва да ги дадат други. 

Илияна Йотова отказа да коментира дали министрите са "бойкотирали" КСНС или не, но категорично отрече президентът Румен Радев "да си е върнал" с ветото върху Закона за въоръжените сили, наложено късно снощи:

Убедена съм, че има много сериозни аргументи за това вето. Ще видим каква ще бъде реакцията и на българския парламент. Така или иначе това, което се случи вчера, уронва престижа на българските институции. Това е удар срещу самочувствието на всички нас като българи.

Има опасност от създаване на втори Шенген в Европейския съюз, предупреди още Илияна Йотова, която участва в конференция, посветена на перспективите пред Европа. Сферата за сигурност е ключова за съюза, но не трябва да се стига до крайности, смята вицепрезидентът: 

Заговори се за така нареченото структурирано сътрудничество, защото знаем какво се случи с критериите по отношение на Шенген  - техническите критерии, такива каквито ги изискваше групата "Шевал", са налице, но въпреки това България и Румъния вече зависят от някакъв друг тип политическо решение, което в крайна сметка никой в момента не може да формулира.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна